Venemaa andis Poolale üle Katõni toimikuid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katõni veresaun on üks poolakate mälestusi Nõukogude Liidust.
Katõni veresaun on üks poolakate mälestusi Nõukogude Liidust. Foto: SCANPIX

Venemaa andis täna ametlikul tseremoonial Poolale üle 20 kausta dokumentidega Teise maailmasõja ajal toime pandud Katõni veresauna kohta, vahendab AFP Vene uudisteagentuure.


Vene riigiprokuratuuri rahvusvahelise koostöö osakonna juhataja Saak Karapetyan andis paberid üle Poola saatkonna esindajale Piotr Marciniakile.

Nende materjalide seas on Poola ohvitseride vangilaagritesse saatmise dokumendid, ülekuulamiste ärakirjad ja surmatunnistused.

Nõukogude Liidu salateenistus NKVD lasi 1940. aasta kevadel Smolenski lähedal Katõni metsas ning veel mitmes tänase Venemaa, Ukraina ja Valgevene territooriumile jäävas kohas maha umbes 22 000 Poola ohvitseri.

Tänavu mais lubas Venemaa president Dmitri Medvedev Poolale, et Kreml avalikustab kahe riigi vahelise pingelõdvenduse märgiks viimased Katõni puudutavad salatoimikud. Sümboolse märgina andis ta toona Poola presidendi kohusetäitja rolli täitnud Bronislaw Komorowskile üle 67 kausta veresauna asitõenditega.

Veel 2004. aastal sulgesid Vene sõjaväeuurijad Katõni tapmiste uurimise, keeldudes tunnistamast seda veresauna ei sõja- ega inimsusevastaseks kuritööks. Enne seda süüdistas Moskva aastakümnendite kaupa Katõni tapmistes Saksamaad. Alles 1990. aastal tunnistas toonane Nõukogude Liidu liider Mihhail Gorbatšov, et Poola ohvitseride hukkajaks oli NKVD Jossif Stalini käsul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles