Hollande: Strasbourg säilitab EL-i pealinna staatuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president François Hollande
Prantsuse president François Hollande Foto: SCANPIX

Prantsusmaa ei luba kunagi võtta Strasbourg'ilt Euroopa Liidu pealinna staatust, ütles president François Hollande pühapäeval.

«Prantsusmaa ei luba kunagi mitte mingisugust muutust,» ütles Hollande, allkirjastades uued kokkulepped, millega Pariis eraldab Strasbourg'ile ja Alsace'i regioonile miljard eurot.

Euroopa Parlamendi liikmed on sunnitud kord kuus sõitma Brüsselist Strasbourg'i hääletusistungile - see on traditsioon, mis on paika pandud esimeste Euroopa Liidu lepingutega.

«Reisitsirkus», nagu mõned seda nimetavad, läheb maksumaksjatele maksma umbes 114 miljonit erot aastas, selgus audiitorite hinanngust eelmisel aastal.

3000-4000 inimest, nende seas 800 eurosaadikut ning nende büroo töötajat ja tõlki, teeb selle reisi iga kuu üheks nädalaks.

Reisi otstarbeks renditakse kaks ekspressrongi. Mitu tuhat kasti dokumentidega aga toimetab kohale kullerfirma.

Kuigi paljudele Euroopa Parlamendi saadikutele selline edasi-tagasi sõitmine ei meeldi, mingit muutust ilmselt ei tule.

Europarlamendi jäämine ainult Brüsselisse nõuab EL-i kõigi 28 liikmesriigi üksmeelset otsust ning Prantsusmaa blokeerib selle sammu kindlasti, kuna vastasel juhul jääks ta ilma istungite korraldamisest tulenevtest finantshüvedest.

Hollande'i allkirjastatud uued investeeringud hõlmavad transporti, energeetikat, teadustööd ja innovatsiooni, digiteenuseid ja kultuuri.

Strasbourg'is asuvad Euroopa inimõiguskohus ja veel mitu EL-i institutsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles