Okupeeritud Põhja-Küprose uus liider lubab rahu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustafa Akinci toetajad Nicosias.
Mustafa Akinci toetajad Nicosias. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliselt tunnustamata de facto eksisteeriva Põhja-Küprose Türgi Vabariigi uueks presidendiks valitud Mustafa Akinci lubab lahendada tüli saare kuuluvuse küsimuses.

«Me saavutasime muutuse ja minu poliitika keskendub rahu saavutamisele,» ütles Akinci eile võidukõnes tuhandetele toetajatele. «See riik ei saa enam lubada raisatud aega,» lisas Akinci, kelle sõnul on ta juba rääkinud Küprose kreeklaste vabariigi presidendi Nicoas Anastasisadesega, kellega peagi ka kohtutakse.

«Anastasiades ja mina oleme samast põlvkonnast. Kui me ei suuda seda (tüli saare kuuluvuse pärast - toim) nüüd lahendada, oleks see tulevastele põlvedele tohutu koorem,» lisas Anastasiades.

1974. aastal toimus Küprose rahvuskaardi üksuste toel riigipööre, mille eesmärgiks oli saare ühendamine Kreekaga. Türgi tõi kaasmaalaste kaitsele viidates Küprosele oma väed ja kuulutas 1983. aastal saare põhjaosas välja Põhja-Küprose Türgi vabariigi, mida rahvusvahelisel tasandil on tunnustanud ainult Türgi.

Euroopa Liiduga ühinenud kreeklaste vabariigi vastasseis on takistuseks ka Türgi pürgimusele pääseda tulevikus ühenduse ridadesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles