Ekspert: Nepali maavärina järeltõuked võivad jätkuda nädalaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nepali päästetöötajad ja majarusudest leitud inimene
Nepali päästetöötajad ja majarusudest leitud inimene Foto: SCANPIX

Nepali tabas möödunud laupäeval maavärin, mille magnituud oli 7,8 ning hiljem oli piirkonnas veel järeltõukeid, millest kõige tugevam oli magnituudiga 6,7.

Nepalis on maavärinas ja sellest tingitud lumelaviinis elu kaotanud üle 3200 inimese ning kannatada saanud on ligi 7000 inimest, edastab mtv.fi.

Lisaks Nepalile hukkus maavärina tõttu inimesi ka naaberriikides Hiinas ja Indias.

Soome Helsingi ülikooli seismoloogi Matti Tarvaineni sõnul võivad järeltõuked kesta nädalaid ning võtta veel inimelusid ja tekitada kahju.

«On tavaline, et ehitised ja teed peavad vastu põhimaavärinale, kuid mitte enam järeltõugetele ning nendega võivad kaasneda nii maalihked kui ka uued lumelaviinid. Tegemist on seismiliselt aktiivse alaga,» selgitas ekspert.

Ta lisas, et Džomolungmal võib olla kilomeetrite pikkuseid jäämasse, mille järeltõuked võivad liikuma panna. Samuti võivad kevadised lume sulamisveed panna lumemasse liikuma.

Maavärinapiirkonnas on püsti pandud telklinnakud, kuid inimesed ei julge neis järeltõugete kartuses olla.

Kohalike humanitaarabitöötajate sõnul on looduskatastroof tekitanud šokilaadse seisundi ning paljud ellujäänud on muutunud apaatseks.

Piirkonnas on suurimaks probleemiks puhta vee ja elektri puudumine.

Nepali võimud esitasid teistele riikidele abipalve saata katastroofipiirkonda eluks vajalikke vahendeid. Kannatada saanud alale suunduvad mitmetest riikidest päästemeeskonnad, mille liikmete seas on nii meditsiinipersonali kui ka vabatahtlikke, kes abistavad hukkunute otsimisel ja nendega tegelemisel. Inimeste leidmiseks ehitiste varemetest kaasatakse ka päästekoeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles