ÜRO peasekretär mälestab Vahemerel hukkunuid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikega laev Itaalia ranniku lähedal.
Põgenikega laev Itaalia ranniku lähedal. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, Itaalia peaminister Matteo Renzi ja Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini lähevad täna Itaalia mereväe laeva pardal Vahemerele, et näidata solidaarsust pärast mitmeid laevahukke Vahemerel.

Ülemöödunud nädala pühapäeval hukkus rohkem kui 750 migranti, kui Vahemerel läks põhja neid Euroopasse viia üritanud laev.

Ametnikud astuvad Sitsiilia rannikul Itaalia mereväe laeva San Giusto pardale.

Nende eesmärgiks on hinnata olukorda ja aidata tagada Euroopa solidaarsust jõupingutustes, millega üritatakse päästa Vahemerd ületada üritavate migrantide elusid, öeldi ELi avalduses.

Euroopa Liidu liidrid otsustasid neljapäeval Brüsselis peetud Ülemkogul kolmekordistada piirivalve ühismissioonide rahastamist, mis tegelevad otseselt üle Vahemere Euroopasse suunduvate põgenikega.

«Kohustume kiiresti tugevdama ELi operatsioone Triton ja Poseidon, suurendades nendele eraldatavaid finantsressursse aastatel 2015-2016 vähemalt kolmekordseks ja lisades neis kasutatavaid tehnilisi vahendeid,» öeldi Ülemkogu lõppdokumendis.

Euroopa Liidu piirivalveagentuuri Frontex missioonid Triton ja Poseidon tegelevad ELi välispiiri valvamisega vastavalt Itaalia lõunarannikul ja Kreeka saarestikus Egeuse meres. Avalikkuse tähelepanu alla on neist sattunud peamiselt Triton, kuna viimased sadade ohvritega õnnetused põgenikelaevadega on juhtunud just Itaalia ja Liibüa vahel.

Abiorganisatsioonide hinnangul võib tänavu merel hukkuda kuni 30 000 inimest, kui sisserändajate kriis ei vaibu, ning sellisel juhul peaks Itaalia menetlema umbes 200 000 meritsi saabunud sisserändajat.

Vahemerel on sel aastal hukkunud üle 1750 migrandi, mis on 30 korda suurem arv kui möödunud aastal samal ajal, ütles Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon (IOM) teisipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles