Jaapani sõjavägi saab suuremad volitused ja globaalsema rolli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani välisminister Fumio Kishida ja tema USA ametivend John Kerry ühisel pressikonverentsil.
Jaapani välisminister Fumio Kishida ja tema USA ametivend John Kerry ühisel pressikonverentsil. Foto: Seth Wenig/AP

USA ja Jaapan jõudsid esmaspäeval kokkuleppele kaitsealase koostöö uutes reeglites, mis annavad Jaapani relvajõududele Hiina kasvava mõju taustal senisest ambitsioonikama ja globaalsema rolli, teatasid ametiisikud.

Uute reeglite kohaselt võib Jaapan tulla USA vägedele appi kolmandast riigist lähtuva ohu korral või saata Lähis-Itta missioonile miinitõrjelaevu.

Uued reeglid avalikustavad New Yorgis USA välisminister John Kerry, kaitseminister Ashton Carter ning nende Jaapani kolleegid Fumio Kishida ja Gen Nakatani.

Ehkki ametlikult ei ole seda öeldud, võib muutuse peapõhjus olla Hiina kasvav sõjaline võimsus ja regionaalne mõju.

Reeglid juhatavad sisse uue ajastu Tokyo ja Washingtoni kaitsealastes suhetes.

«Esmaspäev on USA ja Jaapani liidus tähtis päev,» ütles kõrge USA kaitseametnik. «Uued juhised kõrvaldavad USA-Jaapani koostöölt geograafilised piirangud.»

Seniste reeglite kohaselt võisid Jaapani väed Ühendriikide relvajõude abistada vaid juhul, kui need tegutsesid otseselt Jaapani kaitsel.

Uued reeglid koostati peaminister Shinzo Abe valitsuse eelmisel aastal esitatud konstitutsioonitõlgendusest lähtuvalt. «See tähendab, et Jaapan võib kaitsta riigi läheduses raketikilbiga seotud USA laevu,» sõnas ametnik.

See tähendab, et Jaapan saab edaspidi vastata kolmandate riikide vastu korraldatud rünnakutele, juhul kui nendel riikidel on Tokyoga tihe läbikäimine ning need rünnakud mõjutavad otseselt Jaapani julgeolekut.

Ühe võimaliku stsenaariumi kohaselt võib Jaapan alla tulistada Ühendriikide suunas liikuva raketi, ehkki Tokyot ennast ei rünnata, ütlesid ametnikud.

Reeglid lubavad Jaapanil läbi viia õhuluuret vaenlase rakettide avastamiseks oma rannikust kaugemal.

Uus põhiseadustõlgendus ning uued sõjalised reeglid on osa Abe katsest pehmendada Jaapani põhiseaduses sätestatud pühendumust patsifismile, mille surus Teise maailmasõja järel Tokyole peale USA. Ühendriigid toetavad praegu tugevalt Jaapani uut lähenemist.

Uued reeglid kinnitavad USA kaljukindlat kohustust Jaapanit kaitsta ning hõlmavad ka vaidlusaluseid Senkaku saari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles