«Välisilm»: migrantide sissevoolule Euroopas lahendust ei paista

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Immigrantide paat Itaaliale kuuluva Lampedusa saare juures.
Immigrantide paat Itaaliale kuuluva Lampedusa saare juures. Foto: SCANPIX

Euroopas on tõusnud vaat et probleemiks number üks illegaalsete Põhja-Aafrikast pärit põgenike sissevool Euroopa lõunaosa riikidesse. Ülemkogu otsustas äsja, et osa põgenikke suunatakse Euroopa Liidu teistesse riikidesse.

«Frontex ei ole Vahemerel õige viis uppumistega tegelemiseks, Frontex on piirivalveagentuur, neil ei ole seda mandaati, neil ei ole võimekusi ja see pole nende ülesanne, et olla päästemissioon, muidugi päästab ka Frontex elusid, sest kõik peavad seda tegema, aga mida rohkem laevu me Vahemerre saame, seda parem, aga meil on vaja humanitaarmissiooni, nagu oli Mare Nostrum,» rääkis Saksamaa Roheliste saadik Euroopa Parlamendis Ska Keller, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Välisilm».

«Kutsume Euroopa Liitu ja liikmesriike üles avama uusi kanaleid legaalseks migratsiooniks Euroopasse, et inimesed ei valiks üha ohtlikumaid teid Euroopasse tulemiseks ja lõpetada sellega inimkaubanduse soodustamine,» lausus inimõigusteorganisatsiooni FIDH esindaja Elena Crespi.

«Ei saa Liibüas valitsust maha võtta ja siis välja tulla; kui Liibüasse tagasi minna ja seal probleemid lahendada, väheneb ka see probleem, aga kui seal probleemiga ei tegele, siis inimesed tulevad, sest see seal pole piire,» tõdes Umaru Kargbo.

Immigratsioonipoliitika eksperdi Sergio Carrera sõnul valitseb Euroopa liidrite seas küll konsensus, et elude päästmiseks Vahemerel on vaja midagi teha, aga kuna poliitilist tahet napib, tegeletakse lühiajalise poliitika ja ilusate sõnade ritta seadmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles