ERR Washingtonis: brutaalne ja rassistlik vägivald haarab USAs üha uusi osariike

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud ohjamas politsevägivallavastast meeleavaldust Baltimore'is USAs.
Politseinikud ohjamas politsevägivallavastast meeleavaldust Baltimore'is USAs. Foto: SAIT SERKAN GURBUZ/REUTERS

Brutaalne ja sealjuures rassistlik vägivald on Ühendriikides haaramas üha uusi osariike, mitme linna korrakaitsjatel on järjest raskem kinni mätsida kolleegide kuritegusid, sest vägivald sünnitab vägivalda ja järjest rohkem on USA tänavail toimumas mustanahaliste ameeriklaste protestiaktsioone.

Terve eelmise nädala on Marylandi osariigis Baltimore'i linnas toimunud meeleavaldused politseivägivalla vastu, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Välisilm».

Eelmisel pühapäeval teatas kohalik politseijaoskond, et nädal varem tänaval pea mitte millegi eest kinni peetud Freddie Gray sai politseiautos niivõrd rängalt vigastada, et langes koomasse ja suri eelmisel pühapäeval, keegi veel ei tea, mis politseiautos juhtus, kuus politseinikku on ametist ajutiselt kõrvaldatud ja Baltimore'i elanikud on maruvihased.

«Mustanahalisena jooksmine ei ole kuritegu, kuritegelikku jooksmist pole olemas, õppetund siin on see, et ta oleks pidanud tõesti jooksma ja ta ei jooksnud piisavalt kiiresti,» nentis Freddie Gray perekonna advokaat Billy Murphy juunior.

See kohutav lugu on järjekordne näide sellest, kuidas korrakaitsjad Ameerika Ühendriikides aeg-ajalt kasutavad liigset jõudu, mille tulemusel saavad miskipärast just tumedama nahavärviga mehed surma ja loodavad pärast seda, et poliitikud ja meedia pigistab silma kinni, sest ohver polnud ehk kõige eeskujulikum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles