Soome piirivalve valmistub Putini mootorrattabande tulekuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võidupüha Berliinis tähistada kavatsenud Vene mootorratturite plaani tabavad üha uued tagasilöögid. Eile olid president Vladimir Putiniga seostavad marurahvusliku mootorrattaklubi Ööhundid saadetud tagasi Poola piirilt, lisaks tühistas Poola piirivalve nende viisad, mis oleks lasknud motomeestel vabalt Euroopas ringi liikuda terve nende reisi vältel.  Täna aga teatas Soome piirivalve, et valmistub ÖÖhuntide võimalikuks sisenemiskatseks.

Vene valitsusmeelne uudisteagentuur RIA Novosti kirjutas, et kümneliikmeline Ööhuntide grupp võib üritada nüüd Berliini poole läbi Soome sõita. Lisaks nõudis Venemaa eile Poolalt selgitust, miks Vene kodanikest mootorrattureid riiki ei lubatud.

Ööhuntide liider Aleksandr Zaldostanov ehk Kirurg täna Valgevenes Brestis pressile esinemas. Foto: Scanpix
Ööhuntide liider Aleksandr Zaldostanov ehk Kirurg täna Valgevenes Brestis pressile esinemas. Foto: Scanpix Foto: VASILY FEDOSENKO/REUTERS

Soome piirivalve esindaja, kolonelleitnant Jaakko Ritola sõnas Soome rahvusringhäälingule Yle, et ainuke info Ööhuntide plaanide kohta on seni nendeni jõudnud uudiste kaudu. «Muidugi jälgime toimuvat huviga, eriti just seda, kuidas teiste Schengeni riikide piirivalve on selle teemaga tegelenud,» sõnas Ritola.

Ritola ei hakanud spekuleerima, kas Vene mootorratturid lubataks siseneda Soome, kui nad piirile jõuavad. Küll sõnas mees, et neil seisaksid ees tavapärased piirikontrollid. «Igal korral, mil piiriületajat kontrollitakse, võetakse arvesse konkreetse juhtumi üksikasju ja seetõttu pole eelnevalt võimalik öelda, kellel riiki siseneda lubatakse ja kellel mitte,» lisas Ritola.

Kehtivate reisidokumentide olemasolust riiki sisenemiseks ainuüksi ei piisa. Piirivalve kontrollib ka Schengeni tsooni registreid ja Euroopa Liidu sanktsioneeritavate nimekirja.

Lisaks teatas täna Soome siseminister Päivi Räsanen, et Soome piirivalve on palunud Poola ametivendadelt täiendavat informatsiooni selle kohta, mille alusel nad täpselt motomeeste riiki sisenemist keelasid.

Euroopa meedias on Ööhundid saanud sel nädalal laialdast tähelepanu, kuna nad üritavad mootorratastel järele teha Punaarmee Teise maailmasõja aegset teekonda. Sihtpunktiks oli Berliin, kuhu nad kavatsesid jõuda 9. mail.

Foto: Berliner Verlag/Archiv/picture alliance / ZB

Punaarmee 1945. aasta 1. mail Berliinis. Foto: Scanpix

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles