Abe: «lohutusnaiste» saatus valmistab mulle sügavat valu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe Washingtonis ühisel pressikonverentsil USA presidendi Barack Obamaga.
Jaapani peaminister Shinzo Abe Washingtonis ühisel pressikonverentsil USA presidendi Barack Obamaga. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Jaapani peaminister Shinzo Abe avaldas teisipäeval kahetsust Aasia naiste seksiorjusesse sundimise eest Teise maailmasõja ajal, öeldes, et see valmistab talle sügavat valu.

«Mulle valmistab sügavat valu mõelda lohutusnaistest, kellele said inimkaubitsemise tõttu osaks mõõtmatud kannatused ja valu,» ütles Abe Washingtonis ühisel pressikonverentsil USA presidendi Barack Obamaga.

Peavoolu ajaloolaste sõnul vägistasid Jaapani keiserlikud väed Teise maailmasõja ajal armeebordellides ligi 200 000 Korea poolsaarelt, Hiinast ja teistest Aasia riikidest pärit naist.

Konservatiivist Abe, kes soovib Jaapani ajaloo tumedate episoodide leebemat käsitlemist, on langenud surve alla korrata oma eelkäijate vabandust 20. sajandil toime pandud kuritegude eest.

Jaapani läinud sajandi agressioonipoliitika pingestab tänini Tokyo suhteid Hiina ja Lõuna-Korea, aga ka teiste Aasia riikidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles