Raport: prantsuse sõdurid pilastasid Aafrika lapsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Kesk-Aafrika Vabariiki kohalike kristlaste ja moslemite vahelist vägivalda ohjeldama saadetud Prantsusmaa rahuvalveväed sattusid süüdistuste alla: väidetavalt kasutasid sõdurid seksuaalselt ära kohalikke lapsi.

Prantslaste kuritegelikku käitumist puudutav info lekkis avalikkuse ette ÜRO töötaja kaudu, kes saatis vastava raporti Pariisi võimudele.

Süüdistuste järgi leidsid kuritarvitused aset aastal 2014. Rahuvalvajad pakkusid lastele vastutasuks toitu ja raha, suure osa ohvritest leidsidki nad toiduotsinguteil tänavail uitamast. Noorim neist olnud 9-aastane.

Organisatsiooni on juba tabanud kriitika väidetavate katsete eest sõdurite kuritööd maha vaikida. «Rahuvalvajate toime pandud teod ja ÜRO ilmne hoolimatus on iiveldamaajavad,» kommenteeris Paula Donovan, kes juhib abiorganisatsiooni Aidsivaba Maailm.

Kuritarvitused avalikkuse ette toonud ÜRO töötaja Anders Kompass on kohustuste täitmiselt kõrvaldatud ja võimalik, et teda ootab süüdistus salajase info lekitamises ja töölt kõrvaldamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles