Rootsis elav Süüria põgenik: ma armastan seda riiki, sest siin ei kuku pomme kaela

Toomas Randlo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis elav palestiinlane Hassan (vasakul)
Rootsis elav palestiinlane Hassan (vasakul) Foto: Jaanus Lensment

Postimees intervjueeris Rootsi lõunaosas asuvas Malmö linnas Süüriast Euroopasse põgenenud palestiinlasi, kes endi sõnul armastavad Rootsit, sest riigis on ohutu elada ning sisserändajatesse ei suhtuta halvasti.

Rootsis elav palestiinlane Hassan. Foto: Jaanus Lensment
Rootsis elav palestiinlane Hassan. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Malmö väidetavalt kõige ohtlikumate piirkondade hulka kuuluvas Möllevångenis kohtasime 30. eluaastates Hassani ja tema nelja sõpra. Nad kõik on Palestiinas sündinud, kuid Süürias üles kasvanud. Süüriast sundis neid endi sõnul lahkuma soov elada riigis, kus ei pea kogu aeg oma elu pärast hirmu tundma.

«Inimesed põgenevad Süüriast, sest seal on ohtlik. Üks päev kukub pomm ühele poole maja, teine päev teisele poole ja kolmandal päeval võib see su enda majja langeda,» kirjeldas Hassan ning osutas oma sõbrale, kes aasta tagasi Süüriast põgenes. «Tema majja kukkus pomm ja ta sai mürsukildudega mõlemasse jalga haavata.»

«Ma armastan Rootsit. See on suurepärane riik, kuid peamine on see, et ma ei pea kartma, et pommid kaela kukuvad,» lisas ta.

Tänav Malmös Möllevångeni piirkonnas. Foto: Jaanus Lensment
Tänav Malmös Möllevångeni piirkonnas. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Teekond läbi Euroopa

Hassan saabus Rootsi läbi Türgi ja Bulgaaria. Ta elas ja töötas mõnda aega Bulgaarias, kuid lahkus sealt, sest tumedama nahavärvi tõttu suhtuti temasse vaenulikult. Bulgaarias töötas ta mehhaanikuna, kuid lahkus sealt probleemide tõttu tööandjaga, kes viivitas tihti palga maksmisega.

Foto: Jaanus Lensment

Mehe sõbrad on aga nn paadipõgenikud ehk nad põgenesid üle Vahemere Itaaliasse, kust siis edasi Rootsi liikusid. Hassanist mõned aastad noorem Tariq ütles, et alustas oma teekonda Süüriast, liikus sealt Türgisse, sõitis paadiga Kreekasse ning hiljem Itaaliasse. Apenniini poolsaarelt jätkus mehe teekond läbi Kesk-Euroopa Taani ning sealt lõpuks Rootsi Malmösse.

Küsimusele, kas Itaalia piirivalvega probleeme ei tekkinud, vastasid mehed, et itaallaste suhtumine oli ükskõikne. «Mind võeti Itaaliasse saabudes viieks päevaks kinni. Pärast seda öeldi, et mine kuhu tahad,» selgitas aasta tagasi Süüriast põgenenud mees. «Seejärel hankisin endale auto koos juhiga, kes tõi mind Rootsi. Maksin selle eest tuhat eurot talle.»

Põgenemine pole odav

Süüriast põgenemine pole odav lõbu. Meeste kirjeldusele tuginedes läheb Süüriast Rootsi põgenemine maksma umbes 3000-4000 eurot. Seda juhul kui tunned õigeid inimesi. Kui ei, siis on võimalus ise kuskilt paat hankida, kuid siis on ka kulud suuremad.

Eluga Rootsis on mehed väga rahul. Peamiste põhjustena tõid nad välja rootslaste inimliku suhtumise Süüria põgenikesse ja kõrge palgataseme. «Bulgaarias puutusin tihti kokku inimestega, kes ütlesid, et miks sa tulid siia meie raha varastama ja mine tagasi sinna, kust tulid. Kelle raha ma varastan!?!? Mu kuupalk oli 350 eurot ja lõpuks ei makstud sedagi,» rääkis Hassan emotsionaalselt.

«Ma ei ole loom. Ma olen inimene ja ma tahan, et mind koheldaks kui inimest,» lisas ta.

Malmös elavad palestiinlased. Foto: Jaanus Lensment
Malmös elavad palestiinlased. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles