Galerii: Vietnami sõja lõpust möödub 40 aastat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vietnamis tähistatakse 40 aasta möödumist Vietnami sõja lõpust ning Ho Chi Minhis, kunagises Saigonis korraldati sel puhul sõjaväeparaad.

Kommunistlikud väeüksused vallutasid 30. aprillil 1975 Saigoni, mis oli Lõuna-Vietnami pealinn, edastab BBC.

«30. aprilli võit oli vietnamlaste jaoks pöördelise tähtsusega,» sõnas 1975. aastal kindralleitnant Nguyen Quoc Khanh.

40 aastat tagasi sõitsid Põhja-Vietnami armee tankid läbi Vietnami Vabariigi presidendi palee väravate ning tegemist oli viimase rünnakuga USA poolt toetatud Lõuna-Vietnami armee vastu.

Kommunistliku  Põhja-Vietnami võit lõpetas sõja, milles hukkus vähemalt kolm miljonit vietnamlast ja 58 000 USA sõdurit.

Kommunistlik Vietnam on edasi arenenud, kuid siiani on see üsna vaene riik.

Laiemalt tuntakse Vietnami sõja seda perioodi, millega oli seotud USA, kuid see sõda algas juba varem, kui Vietnam soovis Prantsuse koloniaalvõimu alt vabaneda.

Ametlikult kestis Vietnami sõda 1959 – 1975.

USA sekkus Vietnamis toimuvasse pärast 1964. aasta Tokingi lahe intsidenti. USA presidendi Lyndon Johnsoni sõnul tulistas Põhja-Vietnam USA laeva ning president andis käsu viia USA väeüksused Vietnami.

1973. aastal sõlmisid USA, Vietnami Vabariik (Lõuna-Vietnam), Vietnami Demokraatlik Vabariik (Põhja-Vietnam) ning Põhja- ja Lõuna-Vietnami sissid neljapoolse rahuleppe.

1975. aastal toimus kahe Vietnami lõplik ühinemine ning sellega lõppes kogu sõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles