Presidendiks pürgiv Hillary Clinton sai endale rivaali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Sanders.
Bernie Sanders. Foto: SCANPIX

Vermonti osariigi senaator Bernie Sanders teatas eile, et pürib demokraatide presidendikandidaadiks järgmisel aastal eelseisvatel valimistel.

Senaator teavitab otsusest ametlikult täna ehk endine esimene leedi, eksvälisminister ja New Yorgi senaator Hillary Clinton saab endale rivaali.

Vasakpoolsete vaadete poolest tuntud 73-aastane senaator on ise nimetanud ennast sotsialistiks.

Peale Clintoni pole ükski demokraat veel ametlikult teatanud pürgimisest erakonna presidendikandidaadiks. Sandersi ei peeta Clintoni tõsiseks vastaseks, kuid nüüd võib juhtuda, et eksväliministril tuleb vastata mitmetele keerulistele küsimustele, mida muidu oleks saanud vältida.

«Mina usun, et valijad soovivad põhjapanevat muutust, et valitsus töötaks tavaliste ameeriklaste heaks ja mitte ainult miljardäride huvides,» ütles Sanders väljaandele USA Today ja kinnitas kandideerimist ka uudisteagentuurile AP.

Clinton, kes tahab saada Ühendriikide esimeseks naispresidendiks, on teistest demokraatide presidendikandidaadiks pürgijatest peajagu üle, näitab Quinnipiaci ülikooli küsitlus.

Clintonit toetab 60 protsenti demokraatidest, tema lähimat võimalikku rivaali, asepresident Joe Bidenit vaid 10 protsenti.

Esmapilgul tundub see 2008. aasta eelvalimistel Barack Obamale alla jäänud Clintoni poolehoidjatele hea uudisena. Tema kindel ülekaal on pannud aga demokraatide toetajad kartma, et leebe eelvalimiskampaania jätab Clintoni ebavõrdsesse positsiooni, kui mängu astub vabariiklaste ridades rasked lahingud üle elanud vastaskandidaat.

Muret teeb ka teine Quinnipiaci arvamusuuringu seik, mis näitab, et üle poole valijaist ei pea Clintonit usaldusväärseks.

Vabariiklased on juba käivitanud jõulise kampaania Clintoni jalgealuse õõnestamiseks ning püüavad näidata teda vormi kaotanud ja manipuleeritava poliitikuna, keda ei saa usaldada.

Taas on avalikkuse ette tiritud tema abikaasa Bill Clintoni presidendiaja skandaalid ja pseudoskandaalid ning Hillary Clintonit süüdistatakse välisministrina erameiliserveri kasutamises, ebapädevas tegutsemises Liibüas USA suursaadiku tapmise juhtumi puhul ja Clintonite perekonna fondile tehtud välisannetustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles