Jussi Niinistö: Soome peaks hankima allveelaevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome piirivalve alused Helsingi lähistel.
Soome piirivalve alused Helsingi lähistel. Foto: SCANPIX

Soome peaks hankima endale allveelaevad, ütles Soome parlamendi eelmises koosseisus kaitsekomisjoni juhtinud Jussi Niinistö sel Soome lahes aset leidnud vahejuhtumit kommenteerides.

Põlissoomlasest parlamendisaadiku sõnul on parim viis allveelaevadega võitlemiseks panna sellele vastu oma allveelaevad. «Puudub igasugune väljavaade nende saamiseks,» ütles Niinistö Aamulehtile, märkides siiski, et praegu pole teada, kas Soome mereväe operatsiooni käivitas võõrriigi allveelaeva piiririkkumine.

Niinistö sõnul pole allveelaevade soetamine praegu võimalik, kuid ta viitas Rootsi otsusele hankida kaks uue põlvkonna allveelaeva ning märkis, et Soome peaks taolist võimalust vähemalt kaaluma.

Seiresüsteem registreeris Soome territoriaalvetes Helsingi lähistel esmaspäeval lõuna paiku tundmatu objekti. Uuesti märgati tegevust teisipäeva varahommikul.

Otsinguoperatsiooni viisid läbi veepealsed alused, lisaks tehti hoiatus kolme käsitsi vette heidetava süvaveepommiga, millega antakse hoiatatavale objektile teada, et teda on märgatud.

Soome mereväe teatel ei saa kindlalt väita, et Helsingi lähistel märgatud tundmatu veealune objekt oli allveelaev. Mereväe teatel analüüsitakse kogutud andmeid ning vastus saadakse mitme päeva või isegi nädalate pärast.

Soome kaitseminister Carl Haglund ütles, et teoorias on võimalik, et tegemist võis olla allveelaevaga, kuid minister ei soovinud spekuleerida võimaliku välisriigi tegevuse asjus. Olukorra tõsidust saab hinnata alles pärast seda, kui toimunu on välja selgitatud, ütles minister.

Soome võimud alustasid ka esialgset uurimist paragrahvide alusel, mis puudutavad riigipiiri rikkumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles