Vilnius nõuab Moskvalt selgitust Leedu-Rootsi kaabli takistamise kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu välisminister Linas Linkevičius.
Leedu välisminister Linas Linkevičius. Foto: SCANPIX

Leedu võimud kutsuvad Vene suursaadiku aru andma Leedu-Rootsi elektrikaabli projekti paigaldamise takistamise kohta Läänemeres, teatas välisminister Linas Linkevičius täna.

Linkevičiuse sõnul üritab Venemaa takistada ehitustöid Läänemerel korraldatavate õppuste ajal laevu kurssi muutma sundides. Selline tegevus rikub ÜRO konventsiooni, lausus ta.

«Vene suursaadik kutsutakse peagi välja. Me kavatseme avaldada protesti,» ütles Leedu esidiplomaat BNSile. Vilnius on esitanud Venemaale sel teemal juba kolm diplomaatilist nooti, ent pole vastust saanud, lisas ta.

«Kahjuks ei ole see esimene kord alates märtsist. Meie positsioon on, et Vene merevägi rikub ÜRO mereõiguse konventsiooni, rahvusvahelise meresõidu lepingut ning takistab majandustegevust riigi majandustsoonis,» lausus Leedu välisminister.

453-kilomeetrise NordBalti kaabli võimsus on 700 megavatti, mis võrdub peaaegu Leedu suvise päevatarbimisega. Kaabel veetakse läbi Läänemere.

Nordbalt peaks valmima aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles