USA kasutab üha enam terminit «Vene-separatistide ühisväed» Ida-Ukrainas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isehakanud Donetski Rahvavabariigi võitleja Horlivkas
Isehakanud Donetski Rahvavabariigi võitleja Horlivkas Foto: SCANPIX

USA on muutnud keelekasutust Ida-Ukraina sõjategevusest rääkides, sest luureandmete põhjal on Venemaa juhtiv jõud ja kontroll separatistide üle viimastel kuudel sedavõrd suurenenud, et õigustatuks peetakse terminit «Vene-separatistide ühisväed».

USA välisministeerium kasutas möödunud nädalal ühes avalduses seda väljendit koguni kolm korda, süüdistades Moskvat ja mässulisi mitmes Ukraina relvarahurikkumises.

Ühendriikide hinnangu muutusel võib olla laiem tähendus, ehkki president Barack Obama administratsioon on viidanud venemeelsete separatistide sidemetele Kremliga juba sestpeale, kui vägivald Ukrainas aasta eest puhkes.

Nimetades neid Ida-Ukrainas tegutsevateks ühisvägedeks paneb Washington Venemaale lahingutegevuse jätkumise eest suurema vastutuse. Seega on Venemaal ka raskem veenda USA-d ja Euroopat tühistama sanktsioone, mis on hakanud tema majandusele tõsist kahju tekitama.

Samas on Washingtonil ja Moskval raskem ka töötada partneritena küsimustes, mis ei ole Ukrainaga seotud, nagu tuumarelva leviku tõkestamine ja terroritõrje.

USA luureagentuurid andsid uuele määratlusele eluõiguse eelmisel nädalal, kui ametnikud tõid välja täiendavaid tõendeid Venemaa ja separatistide koostöö ning ühise väljaõppe kohta ning näitasid, et nad alluvad ühisele juhtimisstruktuurile, mille taga on Venemaa.

Osa tõendeist tuli esile avalduses, mille tegi välisministeeriumi pressiesindaja Marie Harf 22. aprillil pärast seda, kui välisminister John Kerry telefonivestluses Vene kolleegi Sergei Lavroviga oma kartused välja tõi.

Harf rääkis, et Venemaa on hakanud õhutõrjesüsteeme Ida-Ukraina rindejoonele lähemale tooma, suurendanud vägede hulka Ukraina suuruselt teise linna Harkivi lähistel ning tõhustanud väljaõpet, millest võtavad osa droonid. Viimased on USA välisministeeriumi pressiesindaja sõnul «kaheldamatu märk Venemaa kohalolekust».

Vene õhutõrje kontsentratsioon Ida-Ukrainas on praegu kõrgeim alates augustist, väidab USA. Samuti on Venemaal Ukraina piiril rohkem maavägesid kui ühelgi hetkel oktoobrist saadik.

Niisugune asjade areng sunnib USA ametnikke oletama, et Moskva ja separatistid kavandavad lähinädalatel pealetungi.

«Sõda võib puhkeda iga hetk,» ütles Ukraina president Petro Porošenko sel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles