Vershbow: Lääne ühtsus on Putinit üllatanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ITAR-TASS

«Pean üldist reageeringut väga efektiivseks. Minu hinnangul oleme üllatanud president Putinit ja teisi Vene liidreid ühtse reaktsiooniga NATO-s ja Euroopa Liidus. NATO teeb Vene agressioonile vastamiseks, mida see peab tegema,» lausus NATO asepeasekretär Alexander Vershbow laupäeval BNS-ile Lennart Meri konverentsi kõrvalt.

BNS küsis NATO peasekretäri asetäitjalt, kui edukaks ta peab kolmeosalist strateegiat – toetada Ukrainat, tugevdada NATO idatiiba ja panna Venemaa hinda maksma - , mille Lääs on Venemaa Ukraina-vastase agressiooni vastu tarvitusele võtnud.

Tema sõnul langetas NATO mullu septembris Walesi tippkohtumisel tähtsaid otsuseid alliansi kaitsevõime tugevdamiseks ning vägede valmisoleku tõstmiseks ja viib neid nüüd ellu.

«Paari nädala eest korraldati ajutiste kiirreageerimisjõudude esimesed õppused. Kavandatavate kiirreageerimisjõudude loomine kulgeb plaanipäraselt. NATO staapide ehk nn juhtimiselementide (NFIU) loomine algab lähikuudel,» ütles Vershbow BNS-ile.

«Eesti ministrid ütlesid mulle, et nad üritavad Eestisse loodava staabi tegutsema saada mai lõpuks või juuni alguseks.»

Lääs on Ukraina toetamiseks tema sõnul palju teinud ning EL ja NATO on valmis lähikuudel toetust suurendama. «NATO annab Ukrainale erinevates vormides julgeolekuabi sõjalise juhtimise, küberkaitse ja logistika alal, rahastades seda Kiievi toetuseks loodud usaldusfondide kaudu.»

NATO asepeasekretäri sõnul on Ukraina ülim kaitse tugeva riigi loomine selle kõige laiemas tähenduses. «Selleks peab riik NATO ja EL-iga koostööd tegema. Kui Ukraina valitsus viib läbi mõned kaugeleulatuvad reformid, on Lääs minu hinnangul valmis oma toetust suurendama, et kindlustada Ukraina reformiprotsessi õnnestumine.»

Edukad reformid on parim kaitse Venemaa sekkumise vastu, sõnas Vershbow.

Venemaale kehtestatud sanktsioonidel on kahtlemata olnud mõju, seda on tunnistanud ka Venemaa liidrid ise, lausus ta.

«Endiselt püsib lootus, et Minski lepped viiakse ellu. On hea, et EL sidus sanktsioonide tühistamise Minski lepete täieliku, mitte osalise ja valikulise rakendamisega,» lausus NATO asejuht. «Putin on alahinnanud Lääne otsusekindlust jääda sanktsioonide juurde ja neid isegi karmistada , kui Venemaa ja separatistid õõnestavad rahumeelse lahenduse väljavaateid,» ütles Vershbow BNS-ile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles