Auschwitzi habemeajaja: ma lihtsalt ei suutnud komandandi kõri läbi lõigata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Auschwitzi habemeajaja Jozef Paczynski.
Endine Auschwitzi habemeajaja Jozef Paczynski. Foto: AP/Scanpix

Pühapäeval suri 95 aasta vanuselt endine Poola poliitvang Jozef Paczynski, kes töötas Auschwitzi koonduslaagri komandandi Rudolf Hössi isikliku habemeajajana.

Paczynski võeti kinni 1940 juunis, kui ta üritas natside okupeeritud Poolast põgeneda ja liituda vastupanuliikumisega Prantsusmaal. Ta arreteeriti katsel ületada piir Slovakkiasse ja saadeti Auschwitzi vangina number 121.

Laagris määrati ta tööle juuksuritöökotta, kus käisid soenguid saamas SSi liikmed ja muuhulgas ka Höss. Ühel õhtul valis komandant isiklikult nimelt Paczynski välja juuksurina, kes võib teda tema laagri piiril asuvasse koju pügama tulla. «Minu hääl värises, minu käed värisesid, minu jalad värisesid,» meenutab poolakas. Kuigi Höss ei lausunud talle kunagi mitte sõnagi, oli mees tööga ilmselt rahul, sest kutsus Paczynski korduvalt ikka ja jälle oma koju juukseid lõikama.

Poolakalt küsiti pärast sõda korduvalt, miks ei kasutanud ta oma positsiooni selleks, et kurjategijast laagrijuhil kõri läbi lõigata. «Ma kaalusin seda,» tunnistas Paczynski jaanuaris peetud kõnes. «Aga kui ma mõtlesin tagajärgedele, siis ma lihtsalt ei suutnud.»

Poolakas oli üks nende seast, kelle põgenevad sakslased paar päeva enne laagri langemist Nõukogude vägede kätte endaga kaasa võtsid. Juuksur vabanes lõplikult alles Saksamaal, kus ta päästsid Ameerika sõdurid. Ta oli sellega üks kauaaegsemaid Auschwitzi asukaid, kes sõja üle elas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles