Süüdistus: Saksamaa nuhkis ameeriklaste heaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa liidukantsler Angela Merkel.
Saksa liidukantsler Angela Merkel. Foto: AFP/SCANPIX

Berliinis Riigipäeva läbi viidud uuringu käigus selgus, et Saksamaa on juba terve aastakümne oma Euroopa partnereid pealt kuulanud ja kogu info Ameerika Ühendriikidele edastanud. Väidetavalt oli asjast teadlik ka liidukantsler Angela Merkel. 

Uurimine paljastas, et koostöö kahe riigi luureteenistuste vahel algas aastal 2002, mil Saksamaa nõustus kasutama oma Baierimaal asuvat suurimat pealtkuulamiskeskust selleks, et jälgida Prantsusmaa presidendi, peaministri ja Euroopa Liidu võtmeinstitutsioonide telefonikõnesid ja elektronkirju.

Eriti tiheda kriitika all on Merkeli usaldusisikust siseminister Thomas de Maizière, keda peetakse põhivastutajaks tõendusmaterjalide kinnimätsimise eest. Väidetavalt juba aastal 2008 luuramisest teadlikuks saanud mees teenis saksa tabloidilt Bild juba tiitli kui «süüdimatu valetaja». Meedia süüdistab meest: juhul, kui ta oli nuhkimisest tõepoolest teadlik, valetas ta avalikkusele. Kui mitte, siis ebaõnnestus ta siseministrina oma haldusala kontrollides.

Saksamaale valmistab erilist piinlikkust asjaolu, et just Berliin oli mõne aasta taguste Edward Snowdeni paljastuste järel üks Washingtoni häälekamaid kriitikuid. «Oma sõprade järel ei luurata,» märkis Merkel toona.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles