Prantsuse kaitseminister hurjutas ELi kolleege kärbete pärast

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse eriüksuslased õppusel.
Prantsuse eriüksuslased õppusel. Foto: SCANPIX

Drastiliselt kaitsekulusid kärpiv Euroopa jätab niimoodi maailma Hiina ja USA domineerimise alla, hoiatas Prantsusmaa kaitseminister Herve Morin täna oma ELi kolleege.


Morin märkis, et korralike kaitse-eelarveteta jääb Euroopa koostöö sellel alal hapraks. «Suurem osa Euroopa riikidest on loobunud lihtsast ambitsioonist, mis on see, et eurooplastel on sõjaline vahend, mis annab neile maailma asjades kaalu,» ütles ta. «Selle tempoga saab Euroopast järjest enam protektoraat ja 50 aasta pärast oleme me mäng uute jõudude balansseerimises, mis on Hiina ja Ameerika domineerimise all.»

Prantsuse kaitseministri sõnul taasrelvastuvad praegu kõik maailma riigid, ainult Euroopa maad, kelle kaitse-eelarved olid juba enne kriisi nõrgad, lähevad edasi uute kärbetega.

«Kas eurooplased tahavad olla näitlejad rahvusvahelisel laval või soovivad nad olla näitlejad näidendis, mida nad ei kirjuta?» küsis Morin.

Ühenduse kaitseministrid, nende seas ka Jaak Aaviksoo Eestist, viibivad EL praeguse eesistujamaa Belgia korraldataval kokkusaamisel Ghentis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles