Der Spiegel: Saksamaa kustutas 12 000 USA eriteenistuse nuhkimistaotlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nuhkimine. Kustutamine
Nuhkimine. Kustutamine Foto: SCANPIX

Saksa luureteenistus BND, mida on süüdistatud USA abistamises nuhkimises Euroopa Liidu liidrite ja kompaniide järele, hoopis kustutas 12 000 taotlust, mille sihtmärgid olid Euroopa ametnikud, kirjutab Saksa nädalaväljaanne Der Spiegel oma laupäevases numbris.

BND sattus tule alla pärast Saksa meedia teateid, et agentuur luuras Prantsuse presidendikantselei, Prantsuse välisministeeriumi ja Euroopa Komisjoni järele.

Kuid Der Spiegel kirjutab, et BND töötaja, kes 2013. aasta augustis vaatas läbi USA riikliku luureteenistuse NSA taotlused osana kahe ametkonna koostööst terrorismivastases võitluses, leidis 12 000 taotlust ning soovis nende suhtes oma ülemuste otsust.

Taotlused olid esitatud «Prantsuse välisametkonna teatud kõrgete ametnike», samuti «Euroopa Liidu institutsioonide ja mitme Euroopa riigi» ametnike kohta, kirjutas Der Spiegel.

2013. aasta 14. augustil küsis BND ametnik, mida taotlustega teha ning sai ülemuselt vastuse: «Kustuta need.»

Päevaleht Bild kirjutas esmaspäeval, et Saksa eriteenistus oli aidanud NSA-l alates 2005. aastast nuhkida EADS-i juhtide järele.

Saksa kantsleri kantselei teadis alates 2008. aastast USA majandusspionaažist, mille sihtmärkide seas olid sellised Euroopa kompaniid nagu Airbus, kuid ei reageerinud, väitis Bild luureagentuuri dokumentidele viidates.

Kolmapäeval aga teatas meedia, et USA pealtkuulamistegevus ulatus Prantsuse presidendi kantseleini ja Euroopa Komisjonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles