Odessas mälestati aastataguste kokkupõrgete ja põlengu ohvreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogunemine Odessa ametiühingu hoone ees
Kogunemine Odessa ametiühingu hoone ees Foto: SCANPIX

Ukraina sadamalinnas Odessas mälestati laupäeval aastatagustes Vene- ja Ukraina-meelsete protestijate kokkupõrgetes ja järgnenud põlengus hukkunuid.

2014. aasta 2. mail sai Odessas Ukraina ühtsuse pooldajate ja venemeelsete vahel puhkenud veristes kokkupõrgetes ja ametiühingute hoone põlengus surma 48 ja viga üle 200 inimese.

Vene-meelsed isikud lasid aasta eest 2. mail maha kuus Kiievit toetavat protestijat. Mõne tunni pärast puhkes uute kokkupõrgete järel põleng ametiühingute hoones, kus sai surma 42 venemeelset isikut. Enamik neist suri vingumürgituse või hoone akendest allahüppamise tagajärjel.

Laupäeval peeti Odessas kaks tseremooniat - venemeelsete mälestustseremoonia toimus põlengupaiga lähistel Kulikove Pole väljakul.

Kesklinnas Soborna väljakul peeti mälestustseremoonia rahvusliku ühtsuse eest meelt avaldades hukkunud protestijate auks.

Odessa võimud on keelustanud oranžmustade Georgi lintide kandmise, mida kasutavad Ida-Ukraina separatistlikud võitlejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles