Soomes tekitas hämmeldust Newsweeki artikkel reservväelaste kirjadest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ajateenijad vannet andmas
Soome ajateenijad vannet andmas Foto: SCANPIX

Soomlastes tekitas laupäeval hämmeldust USA väljaande Newsweek artikkel reservväelasetega e-kirja teel ühendusse astumise kohta.

Soome sõjaväe pressiesindaja eitas laupäeval 900 000 reservväelasega e-kirja teel ühendusse astumise seotust julgeolekuolukorraga.

Newsweeki uudise kohaselt valmistub Soome kõnealuste kirjadega võimalikuks kriisiks.

Väljaanne sai Soome sotsiaalmeedias laialdase kriitika osaliseks, sest loo ainsad intervjueeritavad on tuntud oma venemeelsete seisukohtade poolest. Endiseks kohtunikuks ja ajakirjanikuks nimetatud Peter Iiskola ütles artiklis, et kirjade eesmärgiks on õhutada hirmu Venemaa vastu. Tema seisukohaga nõustus poliitasjatundjana tutvustatud Jon Hellevig.

Välispoliitika instituudi vanemuurija Charly Salonius-Pasternak kirjutas Twitteris, et Newsweeki lugu on selgelt Kremli ettevõtmine.

Salonius-Pasternak peab äärmiselt ebatõenäoliseks, et Newsweeki taoline kvaliteetväljaanne valiks ise Iiskola ja Hellevigi asjatundjateks.

«Ajakirjanik, kes saab ülesandeks kirjutada selleteemaline uudis, guugeldaks kohe sobivaid intervjueeritavaid ja need kaks nime poleks mitte mingil juhul nimekirjas kuigi kõrgel kohal. Mõlemal on pikk ja nende endi poolt dokumenteeritud minevik Venemaa propaganda ametliku info levitamisest,» ütles Salonius-Pasternak uudisteagentuurile STT.

Salonius-Pasternaki hinnangul andis Newsweeki artikkel pildi sõjaks valmistuvast läänest, mis tema kinnitusel on sõnum, mida venelastele edastatakse igapäevaselt nende endi meediakanalitest.

Newsweek kõrvaldas hiljem Hellevigi kommentaarid ja parandas vea nagu oleks Soomes juba Keskerakonna ja Põlissoomlaste moodustatud valitsus.

Väljaanne ühtlasi lisas hiljem artiklile kaitsejõudude pressiesindaja Mika Kalliomaa kommentaari, et e-kirjade saatmine pole mingil moel seotud Soome julgeolekuolukorraga.

«Reservistidele saadetud kirja eesmärk on pidada nendega paremini sidet ning see ei ole tingitud julgeolekuolukorrast,» ütles Kalliomaa rahvusringhäälingule Yle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles