Vene motomehed asetasid Viinis pärja sõjamonumendile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Vene marurahvusliku motokamba Ööhundid esindajad asetasid laupäeval Austria pealinnas Viinis pärja nõukogude sõdurite monumendile.

Austria politsei hinnangul kogunes umbes 500 inimest vaatama, kuidas kaks venelast pärja ausambale asetasid.

Politsei saadetud mootorratturid saabusid Viini Slovakkia pealinnast Bratislavast. Viimastel andmetel on osa tsiklihuvilisi liikunud ka läbi Soome.

Rattameeste juht Aleksander «Kirurg» Saldostanov kiitis rahvusringhäälingule Yle soomlaste suhtumist.

«Soomlastele tahan ma esimesena tänu avaldada, et lasite meie mehed sisse. Te ei andnud järele Euroopa hullusele. Teil on Euroopa Liidus iseseisev poliitika ja oma nägemus võidupäevast,» kiitis Saldostanov.

Venemaa nõudis reedel Saksamaalt selgitust otsuse kohta mitte lubada riiki kolme vene mootorrattaklubi liiget.

«Sellega seoses saatis Vene saatkond Saksamaal Saksa välisministeeriumile noodi, milles mõistetakse karmilt hukka Saksamaa samm ning nõutakse ametlikku selgitust,» ütles Vene välisministeeriumi pressiteenitus reedel ministeeriumi veebiküljele pandud postituses.

Vene välisministeerium nimetas Saksa võimude otsust «alusetuks, diskrimineerivaks, poliitiliselt motiveerituks ning suunatuks motoürituse «Võidu teed» häirimisele ja diskrediteerimisele».

Moskva esitas samalaadse nõudmise varem Poolale, mis ei lubanud riiki rühma motomehi, kes kavatsesid sõita 9. maiks Berliini, et sellega tähistada natsi-Saksamaa üle saavutatud võidu 70. aastapäeva. Poola võimud teatasid, et ei luba motomehi riiki, kuna seda võidaks tõlgendada provokatsioonina.

Saldostanov ütles laupäeval Yle ajakirjanikele, et takistustest hoolimata kavatsetakse retk lõpuni viia ja Berliinis asetatakse pärg monumendile kõikidest takistustest hoolimata.

«Mida rohkem igasugused Euroopa võimumehed meid takistada üritavad, seda enam inimesed meid aitavad. Paljud tahavad meiega liituda. Kui me ei peaks kohale jõudma, siis elab Berliinis hulgaliselt venelasi, kes on lubanud koguneda ja vajadusel ka mootorrattad osta,» rääkis Saldostanov.

«Tahan tänada soomlasi ja ka ungarlasi. Nad on meid aidanud,» ütles Saldostanov Yle ajakirjanikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles