Ida-Ukraina tudeng: peamine, et saaksime lõpetamisel Vene diplomi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luganski rahvavabariigi lipp.
Luganski rahvavabariigi lipp. Foto: SCANPIX

Luganski linnast pärit üliõpilane Oleksandra Samoilova rääkis portaalile Raadio Vaba Euroopa, et kuigi loengud on muutunud huvitavamaks ja õppejõududel jätkub igaühele rohkem tähelepanu, on kõigil Ida-Ukraina tudengitel üks suur mure: et neile antaks lõpetamisel Venemaa, mitte isehakanud rahvavabariikide diplom.

«Peaaegu iga päev küsivad õpilased oma õppejõududelt kinnitust, et nad saaksid endale Vene diplomi,» jutustab üliõpilane. «Isegi separatistide fännid – keda kohtab väga harva –  ütlevad, et kui õigeid dokumente ei anta, kaovad nad siit minema.»

Tudeng jutustab, et õppetöö on sõja tingimustes muutunud ühelt poolt põnevamaks, sest õpilasi on vähem ja kõik saavad individuaalset tähelepanu. «Igale küsimusele vastatakse, professorid selgitavad kõike.» Probleemiks on aga õppejõudude suur voolavus – peamisteks põhjuseks on madal palk, aga ka tohutu bürokraatia ning erimeelsused kolleegidega.

Teisalt on separatistlik võim toonud kaasa ebamugavusi – näiteks üliõpilaste kasutamise meelevalduste täiendamiseks. «Õpilased veetakse loengutest ära osalema miitingutel, millest õppejõud pole isegi kuulnud mitte,» jutustab naine.

Eriti võõrastavalt mõjub Oleksandra meelest pealesunnitud õigeusu kiriku propaganda. «Tänapäeva üliõpilased suhtuvad õigeusku aga umbes samamoodi, nagu hundid taimetoitlusesse,» räägib tudeng. Ta kirjeldab tüüpilist vestlust kahe üliõpilase vahel:

«Kuidas sa lihavõtteid tähistasid?»

«Kolme õllega!»

«Oh, mina jõin veini!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles