Saksamaal meenutati Dachau vabastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaal meenutatakse pühapäeval Dachau kontsentratsioonilaagri vabastamise 70. aastapäeva.

Tseremooniale saabus mitusada endist vangi, laagri vabastanud USA sõjaväelasi ning Saksa juudikogukonna juhte.

Üritusel osalenud Saksa kantsler Angela Merkel lubas hoida elus mälestusi natsikuritegudest ja võidelda diskrimineerimise ja antisemitismi vastu.

Dachau kontsentratsioonilaager rajati 1933. aastal Baieri liidumaal kohe pärast Hitleri võimuletulekut. Dachaus hukkus üle 40 000 vangi. Enne liitlasvägede jõudmist laagrisse 1945. aasta 29. aprilli peeti seal kinni üle 200 000 inimese tervest Euroopast.

«Intsidendid, nagu Dachau kontsentratsioonilaagri värava - vangide kannatuste keskse sümboli - röövimine mullu novembris, kohutavad meid ikka ja jälle,» lausus Merkel.

Saksamaal Dachaus asuvast omaaegsest natside koonduslaagrist varastati osa raudväravast koos kirjaga «Arbeit macht frei» («Töö teeb vabaks»). Rööv on siiani lahendamata. Tseremoonia tarbeks asendati värav originaali täpse koopiaga.

«Taolised vahejuhtumid näitavad selgelt parema tuleviku poole töötamise olulisust, teadvustades Saksamaa igavest vastutust mineviku õuduste eest,» lisas ta.

«Me ei unusta,» ütles kantsler. «Mäletame ohvrite, meie endi ja tulevaste põlvkondade pärast.»

Kogu Saksamaa peab «tegema eksimatult selgeks, et juudi eluviis on osa meie identiteedist; et diskrimineerimisel, marginaliseerimisel ja antisemitismil pole siin kohta, et viimaste vastu tuleb võidelda otsustavuse ja seaduspäraste meetmete täie jõuga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles