Moldovas avaldasid tuhanded inimesed meelt seoses miljardi kadumisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banca Sociala Moldova pealinnas Chisinaus.
Banca Sociala Moldova pealinnas Chisinaus. Foto: SCANPIX

Euroopa ühes vaeseimas riigis Moldovas kogunes pühapäeval pealinna Chisinau tänavatele umbes 10 000 inimest, kes avaldasid meelt kolmest pangast kadunud miljardi dollariga seoses, teatas politsei.

Protestijad kandsid korruptsioonivastase sisuga plakateid ning nõudsid teiste seas peaprokuröri, mitmete kohtunike ja poliitikute tagasiastumist, keda arvatakse olevat skandaali segatud.

Raha kadumise avastas Moldova keskpank, mis kontrollimisel leidis, et kolm panka – Banca de Economii, Banca Sociala ja Unibank – on andnud laene miljardi dollari väärtuses, mis moodustab 15 protsenti riigi sisemajanduse koguproduktist. Nende pankade valduses on kolmandik riigi pankade varadest.

Kasusaajaid pole veel tuvastatud, kuid raha paistab olevat kadunud. Ajakirjandusse lekkinud parlamendi uurimiskomisjoni raporti kohaselt on osa rahast jõudnud Venemaa pankadesse.

Ülekanded tehti paari päeva jooksul enne novembrivalimisi, kus Euroopa-meelsed erakonnad saavutasid napi võidu.

Riigiprokuratuur ja USA audiitorid otsivad dokumente, mis annaksid aimu, kuhu see raha on liikunud. Nii suur skandaal ohustab destabiliseerida 3,5 miljoni elanikuga riigi pangasüsteemi.

Moldova riigivõlg on praegu 1,7 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles