Linkevičius: Venemaa luuretegevus Leedu vastu ei üllata kedagi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu välisminister Linas Linkevičius.
Leedu välisminister Linas Linkevičius. Foto: SCANPIX

Kedagi ei tohiks üllatada Venemaa luuretegevus Leedu vastu, ütles välisminister Linas Linkevičius esmaspäeval pärast järjekordse arvatava Vene spiooni kinnipidamist.

«Selline tegevus ei tohiks kedagi üllatada. See toimub ning õiguskaitseasutused teevad oma tööd,» ütles Linkevičius esmaspäeval Moldova pealinnast Chișinăust telefonitsi BNS-ile.

Leedu välisministri sõnul ei tee sellised vahejuhtumid kahe riigi suhetele head ning ei panusta kindlasti usalduse ülesehitamisse. «Kahjuks on see osa tänapäeva tegelikkusest.»

Leedu prokuratuur teatas esmaspäeval spionaažis kahtlustatava Vene kodaniku vahistamisest. 1977. aastal sündinud kahtlusalune N.F on Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB töötaja, kes teostas Leedu vastu luureoperatsiooni, mille eesmärk oli tungida Leedu valitsusasutustesse ning korrakaitsejõududesse ja julgeolekuteenistusse, teatas prokuratuur.

Kahtlusalune peeti kinni eelmisel kolmapäeval, neljapäeval andis kohus loa võtta ta kolmeks kuuks vahi alla.

Leedu julgeolekuameti (VSD) teatel hoidis vahistamine ära juurdepääsu vaid Leedu tippjuhtidele teadaolevale infole eesmärgiga mõjutada Leedu tipptasemel otsustusprotsesse.

Kahtlustava suhtes on algatatud eeluurimine karistusseadustiku paragrahvi põhjal, mis näeb ette isiku karistamise, kes teise riigi või organisatsiooni tellimust täites omandab riigisaladust sisaldavat või muud välisriigi luurele huvi pakkuvat infot.

Leedu luure ja õiguskaitseorganid on avastanud vähem kui aasta jooksul juba neljanda spionaažijuhtumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles