Itaalia nõuab ELilt migrantide vastuvõtmise kulude katmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Paolo Gentiloni.
Välisminister Paolo Gentiloni. Foto: LaPresse/Fabio Cimaglia/LaPresse

Itaalia reageeris esmaspäeval ligi 6800 migrandi saabumisele riigi lõunasadamatesse Euroopa Liidu partneritele suunatud nõudmisega kanda migrantide vastuvõtmise kulud.

Itaalia laevad päästsid kolme päeva jooksul Liibüa ranniku lähedal neljalt ülerahvastatud kummiparvelt ja merekõlbmatutelt kalapaatidelt 6771 inimest.

Itaalia välisminister Paolo Gentiloni ütles, et aprillikuisel Euroopa Ülemkogul antud lubadused tuleb täita.

«ELi tippkohtumine kinnitas viimaks Vahemere migratsiooni üleeuroopalist olemust, ent nüüd on vaja astuda sisulisi samme,» lausus Gentiloni telefonivestluses Euroopa Komisjoni migratsioonivoliniku Dimitris Avramopoulosega, vahendas Itaalia välisministeerium.

«Lisaks piiriagentuuri Frontex tugevdamisele ootab Itaalia ELilt erakorralist majanduslikku panust, et aidata kanda migrantide vastuvõtmisega kaasnevad pakilised vajadused,» sõnas välisminister.

Gentiloni sõnul ei saa jätkuda olukord, kus Euroopa hädaolukorrale antakse vaid Itaalia vastuseid.

EL otsustas aprilli lõpus peetud tippkohtumisel kolmekordistada piirivalve ühismissioonide rahastamist, mis tegelevad otseselt üle Vahemere Euroopasse suunduvate põgenikega.

Vahemerel on sel aastal hukkunud üle 1750 migrandi, mis on 30 korda suurem arv kui möödunud aastal samal ajal, teatas Rahvusvaheline   Migratsiooniorganisatsioon (IOM) eelmisel nädalal.

Abiorganisatsioonide hinnangul võib tänavu merel hukkuda kuni 30 000 inimest, kui sisserändajate kriis ei vaibu, ning sellisel juhul peaks Itaalia menetlema umbes 200 000 meritsi saabunud sisserändajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles