Ukraina politsei saab uue kiirreageerimisüksuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina politsei eriüksused tööl.
Ukraina politsei eriüksused tööl. Foto: SCANPIX

Ukraina siseministeerium kavatseb luua uue politsei kiirreageerimisüksuse, mis asendab ministeeriumi kõik praegused sarnase ülesandega üksused, teatas Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk.

Pärast Kiievi oblastis toimunud bensiinijaamaplahvatust peab uuel eriüksusel olema piisav varu kuulikindlaid veste, kõrgelt arenenud kommunikatsioonivahendeid ja automaatrelvi, ütles Jatsenjuk kohtumisel siseministeeriumi ametnikega.

«Politsei kiirreageerimisüksus peab olema hästi välja õpetatud ja varustatud meie kõige arenenumate relvadega,» lausus valitsusjuht.

Üksust parasjagu koolitatakse ja seda võiksid läbi viia ka Ameeriklased, lisas peaminister.

Uus üksus asendab kõik praegused siseministeeriumi haldusalas olevad sarnased üksused ja selle organisatsiooniliseks eeskujuks on USA politsei kiirreageerimisüksus SWAT.

Kiievi oblastis kärgatas 23. aprillil bensiinijaamas plahvatus, mis nõudis kuus inimelu.

Eile sai Kiievis röövlite kinnipidamise käigus surma kaks ja haavata kolm miilitsatöötajat. Ukraina siseminister Arsen Avakov teatas eile hommikul Twitteris, et kolm arvatavat tulistajat on tabatud.

Eelmise presidendi Viktor Janukovõtši aegne Ukraina Siseministeeriumi alluvuses olev miilitsa (nüüdsest nimetatakse politseiks) eriüksus Berkut oli  endise Nõukogude liidu KGB-le allunud miilitsa eriüksuse OMON-i kohalik järglane. Esmalt loodi see organiseeritud kuritegevusega võitlemiseks, kuid hiljem kasutati seda kui miilitsaüksust avaliku korra tagamiseks. Berkutiks kutsuti vahel ka üldistavalt kõiki Ukraina miilitsa eriüksusi.

Berkutit kasutati Ukraina rahutuste mahasurumisel 2014. aasta veebruaris ja seda on süüdistatud inimeste peksmises, piinamises ja tapmises. 25. veebruaril 2014 saatis Ukraina siseminister üksuse laiali.

Venemaa andis berkutlastele kiirkorras Vene kodakondsuse ning venemeelne Berkut tegutseb edasi nii Krimmis kui Ida-Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles