Ühendus: maailma parim koht emaks olemiseks on Norra

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavärina üle elanud 18-aastane Nepali ema oma väikese lapsega.
Maavärina üle elanud 18-aastane Nepali ema oma väikese lapsega. Foto: SCANPIX

Norra on ema olemiseks parim paik maailmas, Eesti asub 27. kohal, teatas eile humanitaarorganisatsioon Päästke Lapsed, mis koostas 179 riigi olusid vaadelnud edetabeli.

Organisatsioon avaldas oma iga-aastase emaduse indeksi, mille alusel on parim olla ema Norras, halvim Somaalias. Viimasele järgnevad Kongo ja Kesk-Aafrika Vabariik. Keerulisem on raporti teatel elu suurtes arenevates linnades elavatel emadel - sellistes paigus on vahe rikaste ja vaeste vahel suurem ning vaesematel oluliselt raskem toime tulla. 

Indeks koostatakse viie indikaatori alusel, millega mõõdetakse emade ja väikelaste suremust, ühiskonna haridustaset, sissetulekut ja naiste staatust ühiskonnas. 

Esikohtadel on edetabelis stabiilselt olnud Põhjamaad, möödunud aastal juhtis Soome. Ainus esikümnesse jõudnud riik väljastpoolt Euroopat on Austraalia.

Prantsusmaa asub 23. ja Suurbritannia 24. kohal. Leedu kohe pärast Eestist 26. positsioonil ja Läti 40.

Kanada positsioneerus 20. kohale, ent USA alles 33.

Edetabeli koostamisel kasutatud andmete põhjal on USA emal kümme korda töenäolisem sünnitusel surra kui Poola emal näiteks. Üks 1800 USA sünnitajast sureb – tegu on arenenud riikide kõige kõrgema sünnitajate suremusriskiga.

Kümme kõige halvemat kohta emadele asuvad Sahara-taguses Aafrikas. 169. kohta jagavad Haiti ja Sierra Leone.  

Esikümne riikides sureb enne viieaastaseks saamist üks laps 290-st, viimases kümnes aga üks kaheksast.

Päästke Lapsed juht Carolin Miles rõhutas raporti esitlusel, et riigi majanduslik edu ei ole emade heaolu tagamisel peamine – olulist rolli mängivad poliitilised valikud. Norra näiteks on küll rikas, ent seal investeeritakse ka palju emade ja laste heaolu tagamisse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles