Aleppo süürlased taluvad kirjeldamatuid õudusi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsiviilkaitseüksuse liige kannab pühapäevase tünnipommi plahvatuse toimumispaigast eemale väikest tüdrukut.
Tsiviilkaitseüksuse liige kannab pühapäevase tünnipommi plahvatuse toimumispaigast eemale väikest tüdrukut. Foto: SCANPIX

Tsiviilisikud Süüria linnas Aleppos seisavad iga päev silmitsi õõvastavate inimõigusrikkumistega, mida panevad toime nii valitsusväed kui paljud relvastatud opositsioonirühmitused.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International hinnangul on tegu sõjakuritegudega ning Süüria valitsusvägede puhul on need kuriteod nii süstemaatilised ja laialdased, et kvalifitseeruvad inimsusevastasteks kuritegudeks.

Pühapäeval hukkus vähemalt kümme inimest, sealhulgas neli last algkooli tabanud tünnipommi plahvatuses. Kohalik ajakirjanik Zaina Erhaim rääkis BBCle eile, et ta kuulis sündmuspaigal laste karjeid ning nägi, kuidas päästjad püüdsid ohvreid rusudest kätte saada.

AI teatel on möödunud aasta jaanuarist tänavu märtsini kasutanud valitsusväed pidevalt tünnipomme – isevalmistatud lõhkeseadeldisi, mille kestaks on naftavaadid või kütusekanistrid ja sisuks lõhkeaine, kütus ning metallitükid.

Süüria president Bashar al-Assad eitab jätkuvalt kategooriliselt tünnipommide kasutamist. Vaatlejate teatel on valitsusväed sealjuures viimastel nädalatel asunud veelgi tihedamalt Aleppot pommitama, et piirata mässuliste edasiliikumist.

Pühapäevases plahvatuses viga saanud tsiviilisik. Foto: Scanpix
Pühapäevases plahvatuses viga saanud tsiviilisik. Foto: Scanpix Foto: HOSAM KATAN/REUTERS

AI teatel pommitavad valitsusväed teadlikult tsiviilsihtmärke.

AI kutsub vaenupooli üles lõpetama tsiviilelanike ja tsiviilobjektide ründamist, arreteerimisi, piinamisi ning ebaseaduslike äärmiselt palju kahju tekitavate relvade kasutamist. Samuti nõuab AI, et vaenupooled lubaks piirkonda ÜRO ja teiste humanitaarorganisatsioonide esindajad ja laseks neil tsiviilelanikke aidata.  

Ingliskeelse raporti saab alla laadida SIIT.'

2011. aasta kevadest kestnud Süüria kodusõjas on nüüdseks hukkunud üle 220 000 inimese. Süüria Inimõiguste vaatluskeskuse teatel on tegelik hukkunute hulk ilmselt palju suurem, ent segastes oludes ei ole võimalik seda kindlaks teha. Ohvrite hulka ei ole arvatud 20 000 kadunuks kuulutatud inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles