Kelam hoiatas uue vägivallalaine eest Iraani põgenikelaagri vastu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Peeter Langovits

Eestist valitud Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam hoiatas uue vägivallalaine eest Iraani põgenikelaagri vastu

24. septembril toimus Genfis Šveitsis rahvusvahelise naiste inimõiguste assotsiatsiooni korraldatud konverents «3400 Ashrafi residenti surmaohus». Kaks aastat tagasi ka ise Ashrafi laagrit külastanud Tunne Kelam osales konverentsil Euroopa Parlamendi Vaba Iraani sõprade ühenduse nimel, teatas Kelami pressiesindaja.

Euroopa Parlamendi saadik hoiatas oma kõnes uue vägivallalaine eest, kuivõrd laagri põgenikud on Iraanis surmamõistetud kui Allahi vaenlased ning ka Iraagi riik ei ole nende olemasolust huvitatud.

Tunne Kelam viitas Euroopa Parlamendis 2009. aprillis vastu võetud resolutsioonile, mis nõuab et nii USA, Iraak kui ÜRO võtaksid tarvitusele konkreetsed abinõud, et tagada Ashrafi elanike julgeolek ja õigus valida elukohta ilma surve avaldamiseta.

Samuti juhtis Tunne Kelam tähelepanu sellele, et eelmise aasta juulis toimus peale USA julgeoleku vägede lahkumist Iraagi julgeoleku üksuse rünnak, mille käigus tapeti 11 ja sai haavata ligi 500 laagri elanikku. «Siiamaani avaldatakse põgenikelaagrile survet takistades toiduabi ning ravimite kohalejõudmist,» kinnitas Kelam.

«Peame praegu teadvustama, et veel on võimalik ühiste jõupingutustega vältida uue Srebrenica massimõrva kordumist,» ütles Kelam.

Rahvusvahelisest konverentsist võtsid osa endine Alžeeria peaminister Sid Ahmed Ghozali, islami teoloog ja ekspert Ayatollah Jalal Gandjei, Rahvusvahelise õiguse ja diplomaatia professor Ruth Wedgwood ning rassismivastase ja rahvastevahelise sõpruse eest liikumise (MRAP) Šveitsi esindaja ÜRO juures Gianfranco Fattorini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles