Merkel: koostöö USA luureteenistustega on hädavajalik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA luureandmete paljastaja endise NSA töötaja Edward Snowdeni (paremal) ja Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli (vasakul) maskidega maskidega inimesed möödunud aastal Saksamaa parlamendihoone ees.
USA luureandmete paljastaja endise NSA töötaja Edward Snowdeni (paremal) ja Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli (vasakul) maskidega maskidega inimesed möödunud aastal Saksamaa parlamendihoone ees. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile, et Berliini koostöö USA luureteenistustega on hädavajalik.

Saksa valitsus on sattunud surve alla seoses kahtlustustega, et välisluureteenistus BND on aidanud Ühendriikide riiklikul julgeolekuagentuuril (NSA) luurata Prantsuse presidendikantselei, Prantsuse välisministeeriumi, Euroopa Komisjoni ja lennundushiiu Airbus järele.

Kantsler ütles eile, et BND tegevus on kontrolli all, korrates lubadust anda tunnistusi NSA tegevuse suhtes parlamendijuurdlusele, kui seda vajalikuks peetakse.

«Seda öelnuna peab BND jätkama rahvusvahelist koostööd ning teeb seda,» ütles Merkel ühisel pressikonverentsil Tšehhi peaministri Bohuslav Sobotkaga.

«Oma ülesannete täitmine rahvusvaheliste terrorismiohtude vastu nõuab koostööd teiste agentuuridega, alustades NSAst,» lausus ta.

Merkel on varem lubanud tuua selgust BND ja NSA koostöösse.

Saksa siseminister Thomas de Maiziere on samuti lubanud vajadusel uurijate küsimustele vastata.

Airbus on lubanud esitada hagi teadmata isikute vastu tööstusspionaaži kahtlustuste alusel.

Päevalehe Bild andmeil aitas BND alates 2005. aastast NSA-l nuhkida kaitsetööstus- ja lennunduskontserni EADS järele. Saksa riigikantselei teadis Bildi andmeil USA tööstusspionaažist alates 2008. aastast.

Ajakiri Spiegel kirjutas möödunud laupäeval seevastu, et BND hoopis kustutas 12 000 NSA taotlust, mille sihtmärgid olid Euroopa ametnikud.

USA-Saksamaa suhteid varjutasid 2013. aastal ka süüdistused, et NSA oli osana suuremast jälgimisprogrammist kuulanud pealt Merkeli telefonikõnesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles