Soomes hukkub igal aastal raudteel kuni 500 põhjapõtra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjapõdrad.
Põhjapõdrad. Foto: SCANPIX

Soome Põhjapõdrakasvatajate assotsiatsioon ärgitab riiklikku raudteefirmat rongiteede äärde aedu ehitama, sest igal aastal hukkub rööbastel kuni 500 looma. Raudteefirma VR kinnitab aga, et neil ei ole kavas mingeid tarasid rajada – see on liiga kallis ja võib osutuda tulutuks, kirjutab Yle.

Soome lõunaosas on põhjapõtrade hukkumine rongirataste all suur probleem. Piirkonnas on ligi 500 kilomeetrit rööpaid ning näiteks sel talvel on korraga rongi ette jäänud suisa 20 looma ühest karjast.

Igal aastal sureb Soomes 200 – 500 rongilt löögi saanud põhjapõtra ning kõige enam selliseid õnnetusi juhtub Isosydänmaa jaPalojärvi piirkonnas.

Põhjapõdrakasvatajate assotsiatsiooni juhi Anne Ollila sõnul on tegu väga suure probleemiga ning ühendus püüab mõjutada raudteekompaniid aedu püstitama. Ettepaneku uute aedade ehitamiseks ja vanade parandamiseks tegid nad VR-ile juba 2008. aastal. Ollila sõnul oleks tarvis püstitada ja parandada umbes 200 kilomeetri pikkuselt looklev tara.

Kõige rohkem kannavad kahjusid need põdrakasvatajad, kelle karjamaadelt jookseb läbi enam raudteejuppe. Mõni kaotab talvega kuni 20 prontsenti karjast. Riik kompenseerib vaid osa kahjudest.

VR toob välja aga, et tarade rajamine kuulub üldse Soome riikliku transpordiagentuuri pädevusse. Agentuuri esindaja teatel ei ole nad 1980ndatest saadik enam aedu ehitanud ja ei vastuta ka vanade parandamise eest.

Ulatuslik aedade ehitamine võib agentuuri sõnul omakorda põtrade hukkumist põhjustada ning lisaks on nende rajamine õigustamatult kallis. Taradega peaks agentuuri sõnul tegelema põdrakasvatajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles