Niinimetatud Islamiriik võttis vastutuse Texase rünnaku eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FBI uurijad rünnakupaigas.
FBI uurijad rünnakupaigas. Foto: SCANPIX

Äärmusrühmitus Islamiriik võttis täna oma ametliku raadiojaama kaudu vastutuse nädalavahetuse rünnaku eest Texases prohvet Muhamedi pilapiltide näitusel.

«Kaks kalifaadi sõdurit korraldasid Texases Garlandis rünnaku kunstinäitusele, mis olid väljas prohvet Muhamedi kujutavad negatiivsed pildid,» teatas äärmuslaste raadiojaam.

«Me ütleme Ameerikale, et ees ootab midagi veel suuremat ja kibedamat ja te näete Islamiriigi sõdureid tegemas kohutavaid tegusid,» teatas rühmitus.

Texase osariigis Garlandis  tapeti pühapäeval kaks meest, kes üritasid rünnata prohvet Muhamedi pilapiltide näitust. Varasemail andmeil avasid autoga saabunud mehed näitusehoone ees tule ja haavasid politseiametnikku.

Politsei avas vastutule ja mõlemad ründajad said surma enne näitusehoonesse sisenemist.  

Kunagi varem ei ole Iraagis ja Süürias suuri alasid vallutanud äärmusrühmitus IS võtnud vastutust USA pinnal toimunud rünnaku eest.

USA meedia teatel on tapetud 31-aastane Elton Simpson ja 34-aastane Nadir Soofi, kes elasid Arizona osariigis Phoenixis ja olid korterinaabrid.

Simpson oli FBI uurimise all seoses kahtlusega, et ta kavatses sõita Somaaliasse džihadistiks.

Kohtus oli tõendiks tema vastu muuhulgas lindistus, kus ta rääkis kellegagi Somaaliasse sõitmisest, vendadega ühinemisest ja püha sõja pidamisest. 2011. aastal määrati talle kolmeaastane katseaeg.

Prokuratuur ei suutnud toona tõestada, et Simpson on pannud toime terrorismiga seotud rikumise, karistus määrati talle seetõttu, et ta oli esialgu uurijatele oma plaanide kohta valetanud.

Rünnaku puhul on paljud tõmmanud paralleele jaanuaris Pariisis satiirilehe Charlie Hebdo toimetuses aset leidnuga, ent ajakirja kaastööline Jean-Baptiste Thoret on juba kommenteerinud, et need kaks sündmust ei ole võrreldavad. Rünnak toimus Texase islamivastase liikumise korraldatud üritusel, Charlie Hebdo oli aga midagi hoopis muud.

Džihadist Abu Hussain Al-Britani kirjutas sotsiaalvõrgustikus Twitter hukkunud meestest kui oma vendadest.

Simpsoni isa Dunston Simpson kommenteeris aga ABC uudistele, et tema poeg tegi lihtsalt väga halva valiku. «Me oleme ameeriklased ja me usume ameerikasse. See, mida mu poeg tegi, mõjub perekonnale väga halvasti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles