SUPO: immigrante on värvatud välismaale militaarõppesse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitsepolitsei peahoone Helsingis
Soome kaitsepolitsei peahoone Helsingis Foto: www.supo.fi

Soome kaitsepolitsei (SUPO) andmetel on mitmed sisserännanud läinud välismaale sõjalist väljaõpet saama.

SUPO asedirektor Petri Knape kinnitas ajalehele Turun Sanomat, et politsei valduses on tõendeid võitlejate värbamise kohta. Ta ei kommenteerinud nende inimeste arvu ega ka seda, millistesse riikidesse nad on suundunud.

«Meil on tõepoolest andmeid, et Soomest on suundutud koolituslaagritesse kriisipiirkondades. Terrorismi oht on sihitud esmajärjekorras Euroopa kui ühiskonna vastu. Üksnes Soome vastu suunatud terroriaktide oht on väiksem,» rääkis ta.

SUPO saatis tänavu esmakordselt kontaktisikuid mõnenädalaseks perioodiks tööle Soome suursaatkondadesse Damaskuses (Süüria), Addis Abebas (Etioopia) ja Nairobis (Kenya).

Knape sõnul on SUPO oma kontaktisikute abil hoidnud ära mitme ohtlikuks peetava inimese sissepääsu Soome.

Kaitsepolitsei eesmärgiks on saada kontaktisikute tegutsemise finantseerimiseks raha ka pärast 2011. aastat. Mõned parlamendisaadikud on kritiseerinud SUPOt puuduliku informeerimise tõttu uuest taktikast.

«Lisaks turvalisuse parandamisele aitab juba ainuüksi ühe riskiisiku sisserände ära hoidmine säästa ühiskonnale aastas sadu tuhandeid eurosid,» selgitas Knape.

Järgmiseks aastaks kavatseb kaitsepolitsei võtta tööle uusi detektiive terrorismitõrjumise eesmärgil välismaale saadetavate asemele. See on võimalik tänu saadavale lisarahale ehk 850 000 eurole. Komandeeringud välismaale pikenevad mõnest nädalat mitme kuu pikkusteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles