Paulauskas: Moskva üritab taastada mõju KGB endiste kaastöötajate üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaa üritab taastada mõju Nõukogude KGB endiste kaastöötajate üle, kes on oma kunagise rolli üles tunnistanud, ütles Leedu seimi julgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimees Artūras Paulauskas.

Leedu riikliku julgeolekuameti (VSD) töötajate sõnul on tehtud katseid KGB endiste kaastöötajatega ühenduse loomiseks.

«Lustratsiooniseadus näeb ette kohust kaitsta neid šantaaži, värbamise ja muude mõjuvõimu saavutamise katsete eest. Julgeolekuameti töötajad on kinnitanud korduvaid katseid neid taasvärvata ning mõjutada,» lausus Paulauskas BNSile.

Tema sõnul on nende katsete taga tõenäoliselt Vene julgeolekuteenistused. «Neid katseid ei ole olnud üks või kaks. Inimesed on pöördunud julgeolekuameti poole ja teatanud ühenduse loomise katsest. Edasine on julgeolekuameti otsustada. Fakt on see, et neid katseid on tehtud ja nendest on teada antud,» lausus Leedu parlamendisaadik.

Leedu võimuliidu poliitikanõukogu kaalus mõne nädala eest Nõukogude julgeolekuteenistusega koostöö üles tunnistanud isikute nimekirja avaldamise võimalust.

Koalitsioon jõudis väidetavalt kokkuleppele nimekirja avaldamises, ent otsustas hiljem selle vastu pärast seda, kui selgus, et koostöö KGBga üles tunnistanud isikutele on garanteeritud salastatus.

Nõukogude eriteenistustega on vabatahtlikult koostöö tegemist tunnistanud 1589 inimest. KGB dokumendid viitavad sellele, et salaja tegi Nõukogude riikliku julgeolekuteenistusega aastatel 1940-1991 koostööd ligi 118 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles