Muljed Londonist: Cameron on läbi kukkunud, Miliband on kommunist

Juhan Mellik
, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegust peaministrit konservatiivide liidrit David Cameroni ja leiboristide juhti Ed Milibandi kõrvutav plakat, mis kinnitab, et leiboriste valides valid kaose.
Praegust peaministrit konservatiivide liidrit David Cameroni ja leiboristide juhti Ed Milibandi kõrvutav plakat, mis kinnitab, et leiboriste valides valid kaose. Foto: SCANPIX

Päev enne Suurbritannia parlamendivalimisi on suuremate päevalehtede esikaaned vallutanud poliitika. Vastavalt toimetuse poliitilistele kalduvustele antakse lugejale enam kui otsekoheselt mõista, keda valida. Või siis vastupidi: kelle poolt mitte mingil juhul oma häält anda.

Tabloidi The Sun esikaanel ilutseb äärmiselt ebaesteetiline pilt punnispõsksest võileiba õgivast Tööpartei esimehest Ed Milibandist koos hoiatava kirjaga: säästke meie peekon! Leht selgitab: tema sotsialism hävitaks vaikselt elule ärkava majanduse. «Tema lubadused on sisutud. Ja suur osa leiboristide kampaaniast tooride vastu on hunnik valesid.»   

Foto: Juhan Mellik

Daily Express annab suurelt teada: miks sa pead hääletama UKIPi (Iseseisvuspartei) poolt? Kohe pöördel järgneb parteijuhi Nigel Farage`i pöördumine. «UKIP on erakond, mis seisab vastu poliitilisele establishment`ile,» lubab ta. Mees jätkab veenmisega: neile antud hääl ei ole mitte raisatud hääl – erinevalt sellest, mida väidavad konkurendid.  

Foto: Juhan Mellik

Daily Mirror on oma esikaanele paigutanud suure pildi peaminister David Cameronist kirjaga «täielik läbikukkumine» (major fail). Kriitikat riigijuhi pihta ei pillu keegi teine kui tema enda parteikaaslane John Major. «Kuidas saab olla, et ühe maailma rikkaima riigi alla kuulub neli vaesemait piirkonda Euroopas?» ründab Major. «Ja Euroopa all pean ma silmas ka Ida-Euroopat.» Paar lehekülge edasi esitab ajaleht põhjaliku juhendi, kuidas valimispäeval toimida, et toorid valitsusest välja lüüa. Kõrvalasuv juhtkiri kuulutab otse: valige leiboriste!

Foto: Juhan Mellik

Daily Maili seisukoht on risti vastupidine. «Terve mõistuse nimel – ärge laske klassisõja jutlustajal hävitada meie majandust ja rahvust – kuidas saad SINA hääletada, et Punane Ed eemal hoida.» Terve paariskülg on pühendatud konkreetsetele näpunäidetele, mismoodi anda hääl vastavalt oma elukohale ja ringkonnale. Peaasi ainult, et leiboristid ei võidaks.

Foto: Juhan Mellik

Väärikamad väljaanded üritavad hoida neutraalsemat joont. The Independenti eriväljaanne ütleb lihtsalt: sina otsustad! Mõni lehekülg hiljem järgneb põhjalik tabelivormis ülevaade eri parteide vaadetest kõigis põhiküsimustes.

The Times`is esikaanelt puuduvad emotsionaalsed üleskutsed ja värvikad pildid. Küll sisaldub lehes pikk juhtkiri, mille sõnum on ühene: sotsialistid ei mõista, et mitte riik ei löö rikkust ega töökohti, vaid erasektor. Seepärast kuulub Inglismaa helge tulevik ja loodetavasti ka valijate hääl konservatiividele ja David Cameronile.

Foto: Juhan Mellik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles