WHO: ülekaalulisus ähvardab võtta Euroopas tohutud mõõtmed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ülekaalulisus ähvardab võtta Euroopas tohutud mõõtmed ning elanike vähene liikuvus ja ebatervislik toitumine panevad tervishoiusüsteemi tõsiselt proovile, ennustas täna Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).

«Aastaks 2030 on peaaegu kõik Iirimaa täiskasvanud ülekaalulised,» öeldi Praha konverentsil. Juba praegu on Iirimaal tüsedate osakaal elanikkonnast üks Euroopa suuremaid.

«Isegi riikides nagu Rootsi, kus ülekaaluliste osa on traditsiooniliselt väiksem, prognoositakse nende nende järsku suurenemist,» seisab kongressi avalduses.

«Andmed näitavad, et paljudes riikides on probleem tõsine,» kinnitab kongress.

Peamiselt elustiilist tingitud ülekaalulisus ja rasvumine on saanud mitmesuguste haiguste sagenemise peapõhjuseks.

WHO andmetel on rasvumine alates 1980. aastast rohkem kui kahekordistunud, 2014. aasta seisuga kannatab selle all kuni 600 miljonit täiskasvanut kogu maailmas. Ülekaalulised moodustavad maakera täiskasvanud elanikest 39 protsenti, kokku on neid üle 1,9 miljardi.

Alla viieaastastest lastest oli WHO andmetel ülekaalulisi 2013. aastal 42 miljonit.

Üle poole maakera rahvastikust elab praegu riikides, kus rasvumise tagajärjel sureb rohkem inimesi kui nälga.

WHO Euroopa piirkonna 53 riiki hõlmanud värske uuringu tulemused osutavad, et ülekaalulisus ja rasvumine võtavad 2030. aastaks tohutud mõõtmed ja toovad kaasa tõsise kriisi.

Prognooside põhjal on 2030. aastaks 89 protsenti Iiri meestest ülekaalulised ja 48 rasvunud. 2010. aasta vastavad andmed on 74 ja 26 protsenti.

Iiri naistest on 2030. aastaks ülekaalus 85 ja rasvunud 57 protsenti (vastavalt 57 ja 23 protsenti 2010. aastal).

Tervislikumate eluviisidega Rootsis on 2030. aastaks rasvunud mehi neljandik ja naisi 22 protsenti (2010. aastal vastavalt 14 ja 12 protsenti).

Hollandlased on Euroopas kõige kõhnemad ja Holland on ka üks vähestest riikidest, kus prognoosid näitavad ülekaaluliste arvu vähenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles