ÜRO: Kongo DVs on vabastatud üle 400 lapssõduri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapssõdurid Aafrikas.
Lapssõdurid Aafrikas. Foto: CHARLES LOMODONG/AFP

Kongo Demokraatliku Vabariigi idaosas on relvarühmituste käest sel aastal vabastatud üle 400 lapssõduri, ütles ÜRO missioon kolmapäeval.

«Tänu sõjalistele operatsioonidele relvarühmituste vastu on suutnud põgeneda väga suur arv lapsi, keda kasutati sõduritena ja teistes tugirollides,» ütles ÜRO Kongo DV rahuvalvemissiooni MONUSCO esindaja Félix Prosper Basse.

«Alates 1. jaanuarist 2015 on Kongo DV rahutus idaosas relvarühmituste käest päästetud vähemalt 430 last, nende hulgas kolm tüdrukut.»

Eriti kiiresti kasvab Rwanda Vabastamise Demokraatliku Rinde (FDLR) ridades võitlema sunnitud laste arv, kes relvarühmituse teenistusest on pääsenud, lisas Basse.

Aprilli lõpus pääses kõigest nelja päeva jooksul põgenema 65 poissi.

FDLR on Rwanda hutude rühmitus, mille vanemaid liikmeid süüdistatakse 1994. aasta genotsiidis osalemises. Toona tapeti ligikaudu 800 000 Rwanda vähemusrahvuse tutside liiget.

ÜRO lasteagentuuri UNICEF andmetel elab relvarühmituste juures ja sageli võitleb nende ridades veel kuni 30 000 kongo last, neist 30-40 protsenti moodustavad tüdrukud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles