Novaja Gazeta ajakirjanik: Kadõrov ei taipa, et tema suhted Kremliga pole enam endised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaanus Piirsalu

Venemaa jõuametkondade juhid on loonud liidu Tšetšeenia presidendi Ramzan Kadõrov võimu piiramiseks ning on valmis selleks kasutama ka jõudu, kui selleks annab loa president Putin, usub Moskva üks julgemaid Tšetšeenia teemadel kirjutavaid ajakirjanikke Jelena Milašina tuntud nädalalehest Novaja Gazeta. Novaja Gazetas töötas ka Venemaa kõige tuntum Tšetšeeniast kirjutanud ajakirjanik Anna Politkovskaja, kelle tšetšeenidest palgamõrvarid tapsid 2006. aastal.

Öelge lühidalt, miks see on Ramzan Kadõrovi jaoks põhimõtteline, et ta ei saa välja anda Geremejevit?

Täpselt sellepärast, miks Putin ei saa panna vangi kedagi oma ümbruskonnast, teiste seas ka Serdjukovi (endine kaitseminister, kelle alluvaid süüdistatakse massiliselt korruptsioonis - J.P.). Kui ta hakkab omasid ära andma, siis variseb süsteem kokku. Tšetšeenias on täpselt samamoodi – Kadõrovi režiim püsib sellel, et omasid ta välja ei anna. Kui korraga peaks selguma, et ta ei olegi enam täieõiguslik peremees, siis tema autoriteet Tšetšeenias kukub kolinal. See oleks tema jaoks lõpu algus. Kõik on Tšetšeenias üles ehitatud sellele, et ta on ainujumal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles