Ukraina meenutab sõja lõppu 8. mail ja võttis mälestussümboliks mooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu detsembris pani Ukraina president Petro Porošenko Canberras mooni Esimeses maailmasõjas langenud austraallaste mälestuseks.
Mullu detsembris pani Ukraina president Petro Porošenko Canberras mooni Esimeses maailmasõjas langenud austraallaste mälestuseks. Foto: AFP/SCANPIX

Homme on esimene kord, kui Ukraina mälestab Teises maailmasõjas võidelnud ja langenuid 8. mail. Lisaks võtab Teises maailmasõjas surnutena umbes viis miljonit sõdurit ja neli miljonit tsiviilisikut kaotanud riik ohvrite mälestussümbolina kasutusele mooni.

«Me saame osaks Euroopast ja nemad kasutavad seda sümbolit laialdaselt,» rääkis telekanalile üks naine Kiievis. «Kuidas ma tahaksin, et kõik oleks praegu hästi, kuidas ma tahaksin, et Donetskis, Luganskis poleks sõda.»

Mooni, mille Eesti ekvivalent on juba teist aastat sinilill, võttis esimesena Esimese maailmasõja ohvrite mälestussümbolina kasutusele USA. Nende eeskuju järgisid Ühendkuningriik, Kanada, Austraalia ja Uus-Meremaa.

Varem tähistas Ukraina Teise maailmasõja lõppu 9. mail samamoodi nagu Venemaa. Moonist on kujunemas aga vastusümbol Georgi lintidele. Ukraina Rahvusliku Mälu Instituut on avanud veebilehe, kus inimesed saavad kujundada isiklikke moone, millel on nende aastatel 1939-1945 surnud sugulaste nimed ja surmakuupäevad.

Tänavu jagatakse kümneid tuhandeid moone tasuta. Tulevikus kavatsetakse neid müüma hakata ja müügitulu eest hooldada Teises maailmasõjas surnud ukrainlaste haudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles