Miliband pettus valimistulemustes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööerakonna juht Ed Miliband valmistub pärast esialgsete tulemuste nägemist kõnet pidama.
Tööerakonna juht Ed Miliband valmistub pärast esialgsete tulemuste nägemist kõnet pidama. Foto: SCANPIX

Suurbritannia Tööpartei esimees Ed Miliband tunnistas täna, et leiboristidel oli Briti valimistel väga pettumustvalmistav ja raske öö.

«Tulemused alles laekuvad, ent see on selgelt olnud leiboristide jaoks pettumustvalmistav ja keeruline öö. Me ei ole saavutanud Inglismaal ja Walesis seda edu, mida me lootsime, ning Šotimaal oleme näinud natsionalismipuhangut, mis on meie erakonna enda alla matnud,» sõnas Miliband pärast tagasivalimist oma parlamendikohale.

Briti peaministri David Cameroni konservatiivid on lähedal absoluutse enamuse võitmisele Briti parlamendis, rahvusringhäälingu prognoos näitab erakonnale 325 kohta alamkojas.

BBC prognoosi kohaselt saavad konservatiivid 325, Tööpartei 232 ja Šoti Rahvuspartei 56 kohta parlamendis. Parlamendienamuseks läheb vaja 326 kohta. Valimisjaoskondade sulgemise järel avaldatud lävepakuküsitluste tulemused ennustasid konservatiividele 316 ja leiboristidele 239 kohta.  Valimiseelsed prognoosid lubasid tasavägist konkurentsi kahe juhtiva erakonna vahel, kellel lahkuvas parlamendis on vastavalt 302 ja 256 kohta.

Euroskeptilisele Briti Iseseisvusparteile (UKIP) lubas küsitlus parlamendis vaid kaht kohta. Kaks kohta peaksid saama ka rohelised.

Tooride ja leiboristide läbirääkimised väiksemate erakondadega peaksid algama täna. Ühendkuningriigi valimissüsteemi kohaselt peab erakond valitsuse moodustamiseks kontrollima parlamendis enamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles