Pentagon: Niinimetatud Islamiriik ei jaganud Texase ründajatele juhtnööre

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Texases karikatuurinäitust rünnanutest Nadir Soofi 2003. aastal.
Üks Texases karikatuurinäitust rünnanutest Nadir Soofi 2003. aastal. Foto: /AP

USA kaitseministri Ashton Carteri sõnul oli rünnak prohvet Muhamedi kujutavate karikatuuride näitusele Texase osariigis inspireeritud sunniitlikust äärmusrühmitusest Islamiriik (IS), kuid otsest korraldust rühmitus selleks ei andnud.

Islamiriigi džihadistid võtsid vastutuse ebaõnnestunud rünnaku eest, kus politsei tappis kaks automaatidega relvastatud meest enne, kui nad Dallase eeslinnas toimunud üritusele tormi jõudsid joosta.

«Käimasoleva juurdluse põhjal võime järeldada, et see oli ISIL-ist inspireeritud, mitte ISIL-i juhitud, mis on oluline erinevus,» ütles Carter ajakirjanikele, kasutades üht rühmituse akronüümidest. «Siiski teeb muret, et on inimesi, kes ISIL-ist inspiratsiooni ammutavad,» lisas ta.

Tegemist oli esimese korraga, kus Iraagis ja Süürias ulatuslikke alasid hõivanud rühmitus püüdis enda nimele kirjutada USA pinnal sooritatud rünnaku.

Valge Maja teatas varem sel nädalal, et luure- ja korrakaitseagentuurid uurivad endiselt IS-i seotust intsidendiga Texase osariigis Garlandis.

Üks ründajaid Elton Simpson (31) mõisteti 2011. aastal kolmeks aastaks tingimisi vangi, kui ta oli valetanud Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) plaanide kohta Somaaliase võitlema sõita.

Teismelisena islamiusku pööranud Simpson olevat olnud terroriekspertide sõnul tihedas kontaktis ameeriklase Mohamed Abduallhi Hassaniga, kes on liitunud IS-iga ja võib võidelda Somaalias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles