Briti konservatiivid said parlamendienamuse kätte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune peaminister ja konservatiivide liider David Cameron võitis valimised.
Praegune peaminister ja konservatiivide liider David Cameron võitis valimised. Foto: SCANPIX

Briti üldvalimised võitnud konservatiivid tagasid parlamendis enamuse, rahvusringhäälingu prognoosi kohaselt saavad toorid alamkoja uues koosseisus 331 kohta opositsioonilise Tööpartei 232 vastu, absoluutseks enamuseks on vaja 326 kohta.

Praeguseks on tulemused teatanud 650 valimisringkonnast 635 ning konservatiivid on võitnud vähemalt 325 kohta.

BBC prognoosi kohaselt saavad konservatiivid 329, Tööpartei 233, Šoti Rahvuspartei (SNP) 56 kohta parlamendis. Liberaaldemokraadid saavad kaheksa, Walesi Plaid Cymru kolm, Briti Iseseisvuspartei (UKIP) ja rohelised ühe ja ülejäänud 19 kohta.

«See on konservatiivide jaoks selgelt väga tugev valimispäev. Endiselt on vara öelda, missuguseks kujuneb lõpptulemus,» lausus täna hommikul peaminister David Cameron reedel.

Cameron rõhutas, et Suurbritannia peab nüüd korraldama referendumi Euroopa Liidu liikmesuse üle, mille ta on lubanud läbi viia enne 2017. aastat.

Valitsusjuht on lubanud toetada riigi jätkamist ELis juhul, kui Londonil õnnestub eelnevalt välja kaubelda paremad liikmesustingimused.

Leiboristide esimees Ed Miliband tunnistas täna pettumust erakonna valimistulemuse üle. «Tulemused alles laekuvad, ent see on selgelt olnud leiboristide jaoks pettumustvalmistav ja keeruline öö. Me ei ole saavutanud Inglismaal ja Walesis seda edu, mida me lootsime, ning Šotimaal oleme näinud natsionalismipuhangut, mis on meie erakonna enda alla matnud,» sõnas Miliband pärast tagasivalimist oma parlamendikohale.

Ed Miliband tunnistas, et on pettunud. Foto: Scanpix
Ed Miliband tunnistas, et on pettunud. Foto: Scanpix Foto: JON SUPER/AP

Valimisjaoskondade sulgemise järel avaldatud lävepakuküsitluste tulemused ennustasid konservatiividele 316 ja leiboristidele 239 kohta, SNP-le 58 ning liberaaldemokraatidele 10.

Valimiseelsed prognoosid lubasid tasavägist konkurentsi kahe juhtiva erakonna vahel, kellel lahkuvas parlamendis on vastavalt 302 ja 256 kohta.

Praeguses parlamendis on šotlaste erakonnal kuus ja liberaaldemokraatidel 56 kohta.

Alates 2010. aastast koos valitsenud konservatiividel ja liberaaldemokraatidel oli lahkuvas parlamendis kokku 358 kohta.

Võidukas Boris Johnson. Foto: Scanpix
Võidukas Boris Johnson. Foto: Scanpix Foto: Andrew Matthews/PA Wire/Press Association Images

«Briti rahvas on pika ja kurnava valmiskampaania järel oma sõna öelnud,» ütles Londoni konservatiivist linnapea Boris Johnson pärast seadusandjaks valimist. «Briti rahvas on otsustavalt tagasi lükanud iga katse viia riik tagasi 1970. aastatesse. Rahvas tahab, et me läheksime edasi mõistliku, mõõduka poliitikaga, mis on toonud kaasa majanduse kestliku taastumise. »

Liberaaldemokraatide juht Nick Clegg suutis säilitada oma parlamendikoha, ent erakond sai valimistel suure kaotuse osaliseks. «Nüüdseks on valusalt selge, et tegemist on liberaaldemokraatide jaoks julma ja ränga valimisööga,» kommenteeris ta.

Liberaaldemokraatide liidritest kaotasid parlamendikoha rahandusministeeriumi aseminister Danny Alexander, ettevõtlusminister Vince Cable ja endine parteijuht Charles Kennedy. Samuti jäid parlamendikohast ilma tuntud liberaaldemokraadid Ed Davey, Simon Hugher, Lynne Featherstone ja Jo Swinson. Leiboristide liidritest kaotasid Šotimaal SNP-le parlamendikoha erakonna Šoti liider Jim Murphy ja varivalitsuse välisminister Douglas Alexander.

Briti parlamenti valiti tagasi ka SNP endine juht Alex Salmond, kelle vahetas septembrikuise iseseisvusreferendumi järel erakonna juhi kohal välja Nicola Sturgeon.

Alex Salmond (paremal) ja teised rõõmsad Šoti rahvuspartei kandidaadid. Foto: Scanpix
Alex Salmond (paremal) ja teised rõõmsad Šoti rahvuspartei kandidaadid. Foto: Scanpix Foto: Andrew Milligan/PA Wire/Press Association Images

Ta võttis Šoti iseseisvuslaste valimisedu kokku sõnadega «Šoti lõvi on möiranud».

«Läbi Šotimaa suure mäeoru puhub täna hommikul tugev tuul. Šotimaal on toimumas pööre, mille sarnast ei ole poliitikas varem nähtud, » sõnas ta.

Euroskeptilisele Briti Iseseisvusparteile (UKIP) lubab lävepakuküsitlus parlamendis vaid kaht kohta. Kaks kohta peaksid saama ka rohelised.

Uuringufirmad GfK ja Ipsos MORI küsitlesid ühtekokku 22 000 hääletajat.

Ühendkuningriigi valimissüsteemi kohaselt peab erakond valitsuse moodustamiseks kontrollima parlamendis enamust.

Võimalikuks peetakse ka konservatiivide vähemusvalitsust väikepartei häälte toel.

«Kui neil on õigus, tähendab see konservatiivide selget võitu, » ütles Cameroni lähedane liitlane ning praeguse valitsuse kubjas Michael Gove varem BBC-le.

Londoni majanduskooli professori Patrick Dunleavy sõnul paistab, et Cameron on endale kindlustanud veel viis aastat peaministrina. «Paradoks seisneb selles, et Cameron jääb peaministriks, ent hakkab juhtima vähemusvalitsust, millel puuduvad hääled millegi radikaalse ettevõtmiseks.»

Toorid võivad valitsemisel sõltuma jääda kas liberaaldemokraatidest või Põhja-Iiri Demokraatlikest Unionistidest.

Leiboristid võivad endiselt teha katset moodustada alternatiivne liit Šoti Rahvuspartei (SNP) ja teiste vasakpoolsete erakondadega, ent kui lävepakuküsitluste tulemused tõeks osutuvad, on konservatiividel suurima parlamendiparteina moraalne autoriteet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles