Šoti rahvuspartei sai kõigi aegade rekordtulemuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotimaa rahvuspartei endine juht Alex Salmond embab erakonnakaaslasi.
Šotimaa rahvuspartei endine juht Alex Salmond embab erakonnakaaslasi. Foto: SCANPIX

Briti eilsete parlamendivalimiste esialgsetest tulemustest on näha, et sügisel referendumi korraldanud Šotimaal on jätkuvalt tugevad iseseisvusmeeleolud - Šotimaa rahvusparteist (SNP) saab ilmselt 56 saadikukohaga suuruselt kolmas jõud parlamendis.

Praeguste tulemuste kohaselt saab SNP Šotimaale ette nähtud 59 kohast 56, mida on rohken kui  kunagi varem. Nende senine rekord on olnud 11 kohta 1974. aastal.  Praeguses parlamendis on SNPl vaid kuus mandaati, mistap on tegu väga olulise muutusega Suurbritannia poliitikas. 

Briti parlamenti valiti tagasi ka SNP endine juht Alex Salmond, kelle vahetas septembrikuise iseseisvusreferendumi järel erakonna juhi kohal välja Nicola Sturgeon. Referendumil otsustasid Šotimaa elanikud ülinapilt iseseisvust mitte toetada ning Salmond pidas seda isiklikuks läbikukkumiseks.

Sturgeon võttis Šoti iseseisvuslaste valimisedu kokku sõnadega «Šoti lõvi on möiranud».

«Läbi Šotimaa suure mäeoru puhub täna hommikul tugev tuul. Šotimaal on toimumas pööre, mille sarnast ei ole poliitikas varem nähtud, » sõnas ta.

SNP suure edu taga nähakse lisaks šotlaste iseseisvuspüüdlustele ka Sturgeoni väga edukat kampaaniat - Šotimaal muidu küllalt populaarseid olnud leiboriste edestas ta ilmselt ka kahe šotlastele väga südamelähedase teema käsitlusel. Nendeks on tervishoiusüsteem ja Tridenti tuumaallveelaevabaasi tulevik. Šotlased tahaks võimalikult tugevat toetuste süsteemi ja allveelaevu endi kodu ukse taha ei taha neist paljud teps mitte.

Briti üldvalimised võitsid valitsevad konservatiivid, rahvusringhäälingu prognoosi kohaselt saavad toorid parlamendi alamkoja uues koosseisus 329 kohta opositsioonilise Tööpartei 233 vastu, absoluutseks enamuseks on vaja 326 kohta.  Liberaaldemokraadid saavad kaheksa, Walesi Plaid Cymru kolm, Briti Iseseisvuspartei (UKIP) kaks, rohelised ühe ja ülejäänud 19 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles