UKIP sai üle kolme miljoni hääle, aga vaid ühe parlamendikoha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile oli UKIPi juht Nigel Farage rõõmsas meeleolus.
Eile oli UKIPi juht Nigel Farage rõõmsas meeleolus. Foto: SCANPIX

Suurbritanna iseseisvuspartei (UKIP) kogus üldvalimistel küll üle 3,6 miljoni hääle, ent saab parlamendis praeguse seisuga vaid ühe koha. Parlamenti ei pääse ka erakonna juht Nigel Farage.

Häälte üldarvestuses tähendab see, et erakonda toetab sama palju inimesi kui Šotimaa rahvusparteid (SNP) ja liberaaldemokraate kokku, ent valimisringkondade eripärade tõttu ei piisa neile sellest suurema hulga parlamendikohtade saamiseks.

SNP seevastu saab ilmselt 56 ja liberaaldemokraadid kaheksa kohta parlamendis. Seni on UKIP olnud 13 saadikuga esindatud Euroopa parlamendis, ent Suurbritannias neil mandaati ei olnudki.

Erakonna juht Nigel Farage lubas, et juhul kui ta oma valimisringkonnast parlamenti ei saa, paneb ta senise ameti maha.

Farage'i jaoks oli see juba seitsmes katse parlamenti pääseda. 

Seni ei ole kindel, kas UKIP erakonnana üldse oma ainsa parlamendikoha saab.

Briti üldvalimised võitsid valitsevad konservatiivid, rahvusringhäälingu prognoosi kohaselt saavad toorid parlamendi alamkoja uues koosseisus 329 kohta opositsioonilise Tööpartei 233 vastu, absoluutseks enamuseks on vaja 326 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles