Rootsi lehed: EL pelgab põlissoomlaste pääsu Soome valitsusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste liider Timo Soini.
Põlissoomlaste liider Timo Soini. Foto: SCANPIX

Rootsi päevaleht Dagens Nyheter arutles Soome uue valitsuse koosseisu ja muu hulgas selgitas lehe Brüsseli korrespondent Euroopa Komisjoni kartusi, et põlissoomlaste pääsuga Soome valitsusse võib Soome blokeerida kolmanda Kreeka abipaketi vastuvõtmise.

Kartused põlissoomlaste ees põhinevad lehe sõnul sellel, et partei on rajanud oma edu Euroopa Liidu kritiseerimisele.

«Kui Timo Soini ei ole oma seisukohti muutnud, võivad põlissoomlased mõjutada mitte ainult Soome, vaid kogu Euroopa Liidu poliitikat,» kirjutab leht.

Lehe kolumnist Gunnar Jonsson nimetab Juha Sipilä valitsust mitte stabiilseks, vaid raputavaks eksperimendiks. Põlissoomlastel on suur vastuseis sisserännule, EL-iga seotud hirme ja vasakpopulismi, kirjutab ta.

Kreeka rahandusminister Gianis Varoufakis ei soovinud võtta seisukohta, kas Timo Soini võimalik tõus Soome rahandusministriks võib Kreeka kõnelusi rahvusvaheliste kreeditoridega raskendada.

«Ma ei saa kommenteerida teise Euroopa riigi sisepoliitikat,» ütles ta Kauppalehtile Brüsselis. «Loodan mõistuse võitu ja et me suudame leida lahenduse, mis tuleb kasuks kõigile: Soomele, Kreekale, kõigile,» lisas ta.

Briti Economist ütles Soome valimiste kommentaariks, et Soome on kriisi ajal kujunenud üheks jäigemaks, olles sakslastest veelgi sakslasem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles